Annons:
Etikettsköldpaddor
Läst 4766 ggr
Mullibolla
2009-09-19 20:01

Tacksam lista på det viktigaste!

Hej!

Jag är i färd med att skaffa vattensköldpadda och skulle bli jätteglad om någon ville hjälpa mig lite.

Vad jag efterlyser är en lista på det absolut nödvändigaste och gärna också tips på var jag kan skaffa det till en billig peng.

Idag var jag på zooaffären som säljer sködpaddorna. De menade att jag måste ha ett akvarium på minst 200 liter.

Dessutom måste jag ha följande:

UV-lampa Pump Doppvärmare

Jag är helt novis på detta och känner mig osäker. Det är lätt att dyvla på mig saker som jag tror att jag måste ha, men som kanske inte är så viktiga ändå.

UV-lampa t ex. Hur viktigt är det egentligen? När jag var liten (slutet av 60-talet) så hade jag inte mindre än tre vattensköldisar, och då var det inte snack om några akvarier eller UV-lampor inte. De bodde i en stor balja som jag fyllde med stenar och växter som jag plockat själv.

Sköldisarna mådde toppen hela tiden.

Så jag undrar om det går lika bra med en vanlig lysrörslampa, eller om man absolut måste ha denna UV-belysning?

Om det finns nån här på forumet som vill sälja begagnade tillbehör, så är jag jätteintresserad!

Annons:
Wassago
2009-09-19 21:28
#1

Mycket hänger ju på vilken art av vattensköldpadda du är ute efter! Ett 200l akvarium e aldeles för litet för tex rödörade men funkar fint för de mindre treköls sköldpaddorna… UV e jätte viktigt men kan tillgodoses om du har möjlighet att ha "paddorna" utomhus sommarhalvåret.

En rejäl pump är viktigt då vattensköldpaddor skitar ner ganska duktigt så har man inte lust att helskura ett 3-500 liters kar en gång i veckan så e det värt pengarna att satsa på en ordentlig pump! Finns bra begagnade att få tag på till bra priser, gå in å hör med dom på Akvariefisk.ifokus ang beg. pumpar å doppvärmare.

Mullibolla
2009-09-19 23:24
#2

#1 Tack!

Jag vet ju inte säkert, men jag tror inte det är en rödörad vattensköldis det vi ska köpa.

Visst kan jag ha sköldisen utomhus på sommaren! Jag trodde UV-lampan var viktig för värme, men jag kanske har fel.

Ska kolla länken du tipsar om, absolut! Tackar! Glad

Mullibolla
2009-09-19 23:25
#3

PS Nu kom jag på vilken sorts sköldis jag ska köpa. Den heter visst gulbukad vattensködpadda.

Tror du det kan räcka med ett 100-liters akvarium till en?

Wassago
2009-09-19 23:55
#4

Nix, den gulbukade blir nästan lika stor som den rödörade!! Skulle satsa på MINST ett 500 liters kar till ett par sådana!!

Treköls sköldpaddor och mysksköldpaddor kan du köra i 100-150liter! Du behöver ju en rejäl landdel samt en rejäl vattendel där den kan få utrymme att simma och dyka i!

Mullibolla
2009-09-20 00:13
#5

#4

Aha, tack!

Jag får leta vidare då. Tack för hjälpen med detta!

Wassago
2009-09-20 00:19
#6

Så lite så! Finns annars trevliga träsk sköldpaddor som inte blir så stora å som dessutom inte behöver lika stora vatten delar! Kolla in box sköldpaddorna tex, trevliga paddor å lättskötta!!

Annons:
Saga85
2009-09-20 03:24
#7

Jag är inte så säker på att uv-ljusbehovet kan tillgodosen endast genom att ha sköldpaddorna utomhus under sommaren. Jag har två trachemys scripta (en gulbukad, rödörad) som jag brukar ha ute en del på sommaren. Den gulbukade började dock ändå matvägra då jag slarvat med att byta uv-ljus under höst/vintern.

Kolla under artiklar så finns det lite allmänt skötselråd för vattensköldpaddor (mest ämnat för trachemys scripta). Där står även minimummåtten för vattensköldpaddor med. De vanligaste kräver åtminstonde 300-400 l akvarium som vuxna.

Wassago
2009-09-20 08:12
#8

Det är ju så att dessa arter skall dvalas vintertid och ligger då inte i dagsljus, så den UV de behöver kan tillgodoses till fullo om de hålls utomhus under hela den frostfria vår och sommarperioden. I det vilda övervintrar de nordligare arterna 4-5 månader. Så nog vill jag å det bestämdaste hävda att det räcker alldeles utmärkt med det uv ljus de kan få vid rätt utomhushållning under sommar halvåret.

Hade under ett antal år en grupp rödörade som bodde i en damm utomhus mellan april till slutet av september eller början av oktober och där det senare övervintrades på en frostfri vind dec- mars och det är nog det absolut bästa för dessa djur att hållas så, dammen var tre meter i diameter och hade en land del på ca 1 kvadrat.

#7 Att dina sköldpaddor ofta matvägrade under vinterhalvåret har absolut ingenting med uv.ljuset att göra utan på att dom vid de tiden skall ligga i sin dvala för vila. Dessa djur far illa om de inte får en rejäl vinterdvala som dom är skapta för att få.

Väl mött//I

Saga85
2009-09-20 17:39
#9

#7 De matvägrar inte ofta under vinterhalvåret, den ena gjorde det en gång av de sju-åtta vintrar som har gått, men började äta igen när uv-lampan byttes ut.

Om man dvalar sköldpaddorna och håller dem ute större delen av den varma tiden på året tror jag inte heller att det behövs uv-ljus inomhus. Själv har jag tyvärr inte möjlighet att dvala mina sköldpaddor, så jag ser till att vara noga med uv-ljus.

Jag tycker det även är bättre att rekommendera uv-ljus till nya sköldpaddsägare, då de flesta sköldpaddor faktiskt spenderar sitt liv mestadels inomhus och inte dvalas. Better to be safe than sorry.

Mullibolla
2009-09-20 18:01
#10

Tack igen för alla tipsen!

Det som känns svårt för mig är att jag överhuvud taget inte vet hur en UV-lampa ser ut!

Eller filter, eller pump o s v…

Visste jag det, och visste jag lite mer, så kunde jag säkert skaffa allt det här mycket billigare än om jag ska köpa hela paketet från Zoo-butiken.

Om någon har tips, eller bilder/namn och beteckningar på vad de där grejerna heter, så är jag jättetacksam!

JohannaEkroth
2009-09-21 00:55
#11

Jag har en gulörad kille som heter Mozart och har ganska precis blivit 1 år.

han har tills idagarna bott i ett cylinderformat 8-kantigt akvarium på 50 liter (40 cm högt + 40 cm diameter) Ovanför det har jag ställt en halogenspot lampa från IKEA för lite ljus och värme. Jag har bredvid ställt en back som jag har gjort en fyrkantig öppning i och gjort en ramp emellan som jag har siliconat och haft grus på för fäste när han klättrar över. I backen har jag haft tegelstena och sand plus sidenväxter till terarie så han har fått en skuggplats. Har även en reptilgrotta där som funkar när de är små. Dessa har jag stuckit ner i sanden. Solplatsen på tegelstenarna sitter det en UVB lampa över (Exo-Terra REPTI GLO 5,0 UVB) den sitter i en keramiksockel med keramikskärm och är fäst i taket. Har tagit delar från en gammal fönsterlampa. Ska inte vara plastgrejor då de blir varma. En halogenspot sitter på väggen för värme då han vill ha 32-38 grader i solen.

I akvariet hade jag ett innerfilter Fluval 1 plus, doppvärmare på 25 Watt och en Elite syrepump som pumpar 72l/h, slang plus syresten. Vanligt akvariegrus på botten plus stenar som de kan gnida sig mot när de ska ömsa dock inte för vassa. Sidenväxt sugploppad på väggen för att kunna gömma sig lite i vattnet. Kalksten i akvariet som de äter av och vattnet tar upp. UV ljuset för att kunna ta upp kalken för att de ska få ett starkt och friskt skal. Halva akvariet är täckt av en trevlig bakgrund.

Där bodde alltså Mozart från han var ca 5cm lång. Nu har denna bostad övertagits av en liten kinesisk halsbands sköldpadda.

Som du förstår så har Mozart som nu är ca 20 cm från svans till huvud flyttat till större. Vi har införskaffat ett begagnat vattensköldpaddsavkvarium på 160 liter. 100x40x40cm. Detta har vi fyllt till 20-25 cm då det medföljde en hemmagjord plattform i plexiglas som hänger i mitten i den glas"balk" som sitter överst i mitten i akvariet. Plattformen är siliconad och grusad och man har gjort en ramp i plexiglas med små trappstöd i plexiglas. Allt detta sitter med krokar och snören med borrade hål. Det följde också med en UVB lampa till detta som sitter i en hemmagjord lysramp i masonit och trä plus en vanlig E27 sockel skruvad i. I denna sitter en likadan lampa som jag nämnde ovan. Jag har ställt en halogenspot lampa från IKEA för värme. Dock räcker den inte på långa vägar utan måste söka efter en klämspot så lampan kommer närmare. I detta akvarie sitter en Comfort Zone 150 Watt dränkbar doppvärmare. Jag har satt 2 stycken innerfilter à AM-TOP Professional  AT-600F på vardera kortsida i akvariet. Jag har även en AM-TOP luftpump CR-30 (2x90l/h(?)) 2 slangar och 2 syrestenar till detta. Bakgrund på baksida och en kortsida gör att sköldisen blir lugnare. Grovt akvariegrus och vanligt akvariegrus på botten med snygg avgränsning. Stenar att ha på botten har jag hittat ute och skrubbat rena i badkaret. I ena hörnet sitter sidenväxter att gömma sig i. Jag matar sköldisarna i separat balja för att slippa nedsmutsning av gamla matrester, sedan bajsar de oftast då de äter också.

http://www.akvarieshopen.com/

Därifrån har jag köpt tillbehören till sista akvariet.

Måste gå nu.

Fråga om du undrar över något.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Mullibolla
2009-09-22 11:46
#12

#11 TACK!!! Glad

Det här kallar jag utförlig beskrivning! Precis vad jag behöver!

Vilka bra tips du ger. Jag antar att jag alltså kan börja med ett 60-liters akvarium och några enklare tillbehör då.

Tusen tack för detta. Jag kommer med all säkerhet att PM:a dig också.

Skrattande

JohannaEkroth
2009-09-22 14:54
#13

 Så lite så. Jag minns väl hur vilsen jag var i början.

Precis, det räcker med ett mindre akvarium när de är små. Värme är viktigt när de är små. Jag hade 28-29 grader i akvariet när min var bebis. De blir lätt förkylda och får lunginflammation om de har för kallt. Nu ligger det på 27 grader när han har fyllt året.

Du är välkommen att PM:a om det är något.

Vattendjupet bör MINST vara sköldpaddanslängd x1,5.

Lycka till! Skrattande

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Annons:
Saga85
2009-09-22 14:56
#14

Fast 0,4 kvm är alldeles för litet för en 20 cm lång sköldpadda. 1 kvm vattenyta ska det vara, minst. Eller 0,7 kvm om den är mellan 16-20 cm.

JohannaEkroth
2009-09-22 15:05
#15

Han är bara 10 cm över skalet och det är väl det måttet man håller sig efter vad jag har läst och förstått. För han är liten mot vad de kan bli. Han får gott och väl plats att simma och röra sig och dyka i det akvariumet han har nu. Glad Jag höftade när jag skrev 20 cm då jag plussade på huvud och svans på skalet. Jag är medveten om att han måste ha större bostad ju större han blir och att man bör ha ett 400-500 l med bra längd när han är vuxen.

Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else

Saga85
2009-09-22 15:09
#16

Jaha, då var det ju en helt annan femma och låter prima Glad

Det är som sagt längden på skalet man mäter (i en rät linje).

Saga85
2009-09-22 15:15
#17

Jag har f.ö. skrivit ett allmänt skötselråd för vattensköldpadda (främst Trachemys scripta), där står även hur mycket yta man behöver beroende på sköldpaddans storlek.

Upp till toppen
Annons: