Annons:
Etiketter07-informationsblad-ormarartiklar
Läst 8669 ggr
AndreasS
8/24/09, 8:52 PM

Mullvadssnok, (Pseudaspis cana)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mullvadssnok (Pseudaspis cana) är en art i familjen snokar och den enda arten i släktet Pseudaspis. Djuret förekommer i större delar av södra Afrika.

Mullvadssnok (Pseudaspis cana)

Kännetecken

Individernas storlek och färgteckning varierar beroende på levnadsområdet. Individer som lever längre söderut är vanligen svarta medan nordliga individer är bruna, gråa, rödaktiga eller gula. Ungdjur är enhetligt bruna med mörkbruna fläckar. Undersidan är vanligen ljusare och ibland vitaktig. Vuxna djur når en längd mellan 100 och 200 centimeter. Övergången mellan huvudet och bålen är nästan jämn. Nosen är lite tillplattad.

Utbredning och habitat

Arten förekommer i Zimbabwe, Namibia, Botswana och Sydafrika. Den lever i olika habitat. Ofta följer de efter sina byten och därför hittas de vanligen i odlade regioner.

Levnadssätt

Som namnet antyder vistas arten ofta under jorden. Främst är det ungdjur som gömmer sig i marken. Ofta bor ormen i bon av gnagare som den först dödat. Vuxna individer jagar guldmullvadar, möss, råttor eller andra mindre däggdjur. Ibland äter ormen fåglar och deras ägg. Ungdjur livnär sig huvudsakligen av ödlor. Trots artens grävande levnadssätt har den bra förmåga att klättra och simma.

Mullvadssnok jagar aktivt och förföljer sina byten. Sedan kvävs offret. I vissa fall gömmer sig ormen i jorden och väntar på gnagare eller andra byten. Är offret tillräcklitg nära kommer ormen blixtsnabbt fram. Blir ormen hotad är den i början passiv och försöker fly. Är det inte möjligt blir mullvadssoken aggressiv och utstöter hotande läten. Därför förväxlas djuret ibland med pufform, arter av släktet Echis eller kapkobra.

Fortplantning

Under parningstiden uppstår häftiga strider mellan hannarna om rätten att para sig. Ofta resulterar striderna i blodiga sår när ormarna biter varandra med sina långa tänder.

I motsats till flera andra snokar är mullvadssnoken vivipar, den föder alltså fullt utvecklade ungar. Beroende på storlek har honor 30 till 50 ungar per kull. I ett undantagsfall som registrerades i Londons zoo hade en hona 95 ungar vid samma kull. Ungdjuren är vid födelsen 20 till 30 centimeter långa.

Artikeln använder sig utav wikipedias artikel om Mullvadssnoken 090824.

Foto: Wikimedia Commons


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

  • Redigerat 4/12/22, 8:33 PM av Niklas
Annons:
Wassago
8/24/09, 9:41 PM
#1

Det e häftiga snokar det! Dom var vanliga förr, men det e sällan man ser dom numera!

[peter54]
8/25/09, 12:07 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Jag hade många på 70- och 80-talet och spred hundratals ungar i Mellansverige. Mina var sandfärgade som vuxna, med laxrosa bukfjäll.

Då på den tiden kostade de inte många kr, ibland vet jag att jag gav bort ungarna. Nu har jag sett att i Tyskland finns de att köpa för hiskeliga pengar, 300€ för ett par ungdjur.

[peter54]
8/25/09, 12:10 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Mina bodde i "holkar" av al. Om man låt dem gräva i den utsträckning de ville tappade man kontrollen över dem, de kunde vara försvunna i en månad.

Bilderna är gamla Instamaticbilder som jag lagt över digitalt, så kvaliteten är rätt dålig.

[peter54]
8/25/09, 12:12 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Detta är en vuxen hona, undefär 170 cm lång och lika grov som min handled. Jag hade tre stora honor som brukade föda 30-40 ungar om året.

AndreasS
8/25/09, 12:20 AM
#5

Härligt att se dina bilder #2, 3 & 4.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

[peter54]
3/3/10, 11:50 PM
#6

Jag kan tillägga att bilden i första inlägget visar en liten juvenil. De har den färgen och teckningen under det första året, men det mattas gradvis och när de är omkring tre år är de ofta helt enfärgade.

Annons:
Upp till toppen
Annons: