Annons:
Etikett07-informationsblad-ormar
Läst 18088 ggr
[peter54]
9/5/10, 6:49 PM

Om den mexikanska kungssnoken

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite matnyttig information om en av terrarievärldens mest varierande terrariedjur.

Mexikansk kungssnok (Lampropeltis mexicana)

Den mexikanska kungssnoken är en bergslevande mexikansk representant för släktet kungssnokar (Lampropeltis). I terrarium behöver de ha 25-28°C och runt 45-50 % relativ luftfuktighet. Eftersom det är en bergslevande art behöver man vintervila de här ormarna. De bör vintervilas i 3 månader i 10-13°C.

Gemensamt är att de som juveniler kan vara svåra att starta på musdiet eftersom de i naturen oftast lever av småödlor. En annan vanlig företeelse är att de ibland ratar möss som borde vara lagom stora och föredrar flera mindre bytesdjur istället. Många amerikanska uppfödare matar sina vuxna avelsdjur med ”hoppers”, alltså sådana möss vi vanligen kallar ”popcorn”, fast ormarna är stora nog att ta vuxna möss.

Den mexikanska kungssnoken lever i torra bergsmiljöer, dock inte i ren ökenmiljö. De är ganska skygga och behöver ha ordentliga gömställen där de kan känna sig helt trygga.

Den mexikanska kungssnokens ägg kläcks efter omkring 60 till 70 dygn i en temperatur av 26,5 till 28,5 grader Celsius. Ungarna kan som sagt vara svåra att starta på muspinkies. Man bör inte mata de här ormarna med samma korta intervall som man gör exempelvis med majsormar och inte heller med samma mängd mat. Det beror på att bergslevande arter har något långsammare metabolism. Juveniler matas ungefär en gång per vecka och vuxna djur två gånger per månad.

Arten är för närvarande uppdelad i tre underarter. Tidigare fördes också den gråbandade kungssnoken (Lampropeltis alterna) till denna art, men sedan 1980-talet har den egen artstatus. Den mexikanska kungssnokens tre underarter är:

San Luis Potosi-kungssnok (Lampropeltis mexicana mexicana) 61–91 cm, 51-65 subcaudalplåtar. Utbredningsområdet omfattas av de mexikanska staterna Tamaulipas, San Luis Potosi, Coahuila, Nuevo Leon, Zacatecas och Guanajuato.

Durango-kungssnok (Lampropeltis mexicana greeri), synonymt namn ”Greers kungssnok”. De blir som nominatformen 61-91 cm långa. Utbredningsområdet omfattar bergen i den mexikanska staten Durango. Habitat: Detta är en höghöjdslevande orm som återfinns på altituder upp till 2700 meter över havet.

Variabel kungssnok (Lampropeltis mexicana thayeri), synonyma namn; ”Thayers kungssnok, ”Nuevo Leon-kungssnok”. Denna underat växer sig något större i naturen än de andra två och blir 61–97 cm. Utbredningsområde: De östra sluttningarna på bergsplatåerna i Tamaulipas. Habitat: Denna underart återfinns i bergsterräng, samt i buskiga områden med kalkstensklippor och torra ökenliknande habitat.

Den variabla kungssnoken gör skäl för sitt namn. Det finns tre grundläggande teckningstyper; Leonis phase, milksnake phase och helsvart. Färgerna kan variera oerhört mycket hos de två förstnämnda typerna. En Leonis phase kan ha vit, gul, orange eller grå grundfärg med många olika färgtoner. En milksnake phase kan också ha allt ifrån ljusa till mycket mörka färgtriader. Det innebär att det är möjligt att få en kull ungar där ingen liknar sina syskon.

Storleksuppgifterna här visar hur stora de normalt blir i det vilda. I terrarium kan de bli mycket större och det är vanligt att alla tre underarterna blir över metern långa. Störst blir den variabla kungssnoken (L. m. Thayeri) där det inte är ovanligt med exemplar över 130 cm.

Om man har för avsikt att föröka mexikansk kungssnok, är ordentlig vintervila ett måste. Annars utvecklar hanarna inte livskraftig sperma och honorna riskerar att inte ovulera.

Annons:
[peter54]
9/5/10, 6:51 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Detta är en tvåårig San Luis Potosi (Lampropeltis mexicana mexicana)

[peter54]
9/5/10, 6:52 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Detta är en ettårig Durango

[peter54]
9/5/10, 6:54 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Detta är en ettårig Leonis phase variabel kungssnok med lime/citron grundfärg

[peter54]
9/5/10, 6:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

… och detta är en juvenil mörk milksnake phase variabel kungssnok

[peter54]
9/9/10, 12:56 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

… och detta är en grå Leonis phase variabel kungssnok (L. m. thayeri).

[peter54]
9/21/10, 1:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Ett litet nyförvärv, en variabel kungssnok, orange Leonis phase

Annons:
Saga85
9/21/10, 3:01 AM
#7

#6 Jag är egentligen en som nästan uteslutande gillar gråbrungrönaktiga reptiler, men denna tyckte jag var görsnygg Skrattande

lilldiezel
9/24/10, 11:29 PM
#8

Vilka snygga ormar! Riktigt häftiga, den första speciellt Glad

[magnus237]
2/5/11, 4:02 AM
#9

snygga ormar

Mantissa
4/26/12, 12:11 PM
#10

#6 WOW tiger:)

Upp till toppen
Annons: