01 Regler

Bildanvändning på Reptiler iFokus

2010-07-14 02:31 #0 av: AndreasS

Tänkte ta upp lite vad man bör tänka på innan man lägger upp bilder på Reptiler iFokus.

  • Tänk på att det är ett brott mot lagen om upphovsrätten att ladda upp bilder som du tagit från Internet. Alla bilder är fotograferade eller skapade av någon och det är den personen som äger upphovsrätten till bilden och därmed bestämmer i vilket sammanhang som deras bild får användas. Om du inte själv har fotograferat bilden eller om du inte har tillstånd att använda bilden så ladda INTE upp den till Reptiler iFokus.

  • Enligt lagen om elektroniska anslagstavlor så är det du själv som är juridiskt ansvarig för allt material som du laddar upp. Det betyder alltså att den som äger en bild som du "lånar" kan stämma dig via Tingsrätten på tusentals kronor - och få rätt och att riskera att bli dömd för Brott mott upphovsrättslagen 1960:729 och kan medföra inte bara böter utan också fängelse i upp till sex månader.

Copyright

Anmäl
2010-07-23 00:14 #1 av: sissie

Alltid bra att påminna om. Det finns ställen där det finns bilder som folk lagt ut för vem som helst att låna på oilka vilkor. Det framgår dock tydligt tillsammans med bilden.

Man kan också köpa bilder billigt på tex istock m fl sajter.

 

Sen kan man faktiskt fråga den som äger bilden också. Ett e-mail är perfekt då man även får på papper att man fått låna bilden. Man ska givetvis skriva det också.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-07-23 00:37 #2 av: AndreasS

Visst är det så.

Vet själv hur det är och få bilder stulna.

Anmäl
2010-08-01 10:19 #3 av: kobbeuffe

Det är ofta stridigheter om Copyrighten utan att folk tänker på det. Har varit inblandad själv i det och tvingats ta till lagboken för att få rätt. Frun tog bilder med en väninnas kamera och väninnan lade ut bilderna sedan med copyrighttexten i eget namn, och det var väl inte så farligt iofs men när hon vägrade ange fotografen i anslutning till bilderna var cirkusen igång.

Så det tål att upprepas. FOTOGRAFEN äger bilden oavsett om den är tagen med egen kamera eller annans om inte annat avtalats.

Anmäl
2010-08-20 11:41 #4 av: Wassago

#3 Intressant Uffe, men om det skulle hård dras.. Hur skulle det funkat om ni nu inte var vänner och detta hade gått till tinget? Jag menar hur hade i detta fallet din fru kunnat bevisa att hon var fotografen? En jäkla snårskog detdär..

Anmäl
2010-08-20 12:33 #5 av: AndreasS

#4 Visst är det en snårskog Ingo.

Anmäl
2010-08-20 12:37 #6 av: kobbeuffe

Som i många andra fall, ord mot ord och utan bevis läggs det ner och kameraägarn får säkert rätten på sin sida.

Anmäl
2010-08-20 12:47 #7 av: AndreasS

Skulle nog också tro att kameraägaren får rätten på sin sida.
Jag har tagit förvana att inte låta någon annan ta bilder med min kamera just för att slippa den sortens problem.

Anmäl
2010-08-21 09:54 #8 av: kobbeuffe

Sen är det ju en tolkningsfråga i fall där man bett nån annan ta en bild man inte kan ta själv (om man ska vara med i bilden själv exempelvis). Om jag frågar en annan att "hej kan du ta en bild på mig och min fru framför Eiffeltornet" räknas det som ett avtal att du får rättigheterna till bilden eller är det dn vilt okända människan som man bad om hjälp som kan stämma en sedan för att man publicerar familjesemestern på tex. bilddagboken.

Man kan ju inte riktigt hävda att man tagit bilden själv om man är med i den.

Själv lånar jag ALDRIG ut kameran, mycket med copyrighten i tankarna och aven det att min kamera är ganska dyr så det blir en massa strul om den som lånar den har sönder något.

Anmäl
2010-12-05 20:02 #9 av: Johan-

Är det ok om jag stjäler detta till datorspel ifokus?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.