2009-08-22 02:24 #0 av: AndreasS

Är en art av familjen landsköldpaddor. Flera andra namn förekommer, däribland horsfields sköldpadda och rysk landsköldpadda.

Arten finns naturligt i Centralasien, bland annat östra Iran, Pakistan, Afghanistan och delar av forna Sovjetunionen. Idag förekommer ryska stäppsköldpaddor ofta som husdjur.

Exteriör och kännetecken

Den ryska hanens undersköld är helt flat, till skillnad från andra arter där den är konkav. Mönstren på över- och undersköld varierar. Hos vissa sköldpaddor är det mesta av skölden mörk, medan andra har mindre inslag av mörka fläckar. De mörka områdena går i olivgröna och bruna färger.

Den fullvuxna sköldpaddan är normalt mellan 15-20 centimeter lång. Vanligtvis är honan större än hanen, som dock har en längre svans är honan.

Frambenen har fyra tår och är kraftiga. Tack vare frambenen är stäppsköldpaddorna skickliga grävare.

Den ryska stäppsköldpaddan har öron, men man kan inte se dem för att dem är täckta av fjäll/hud.

Rysk stäppsköldpaddaNaturlig miljö

I delar av det forna Sovjetunionen förekommer sköldpaddan på sandiga stäpper. Där är den aktiv bara under en kortare tid på sommaren och tillbringar övrig tid undangömd i hålor. I Pakistan trivs den på mer gräsbevuxna områden.

Skötsel i fångenskap

Många uppfödare rekommenderar att ryska stäppsköldpaddor i sina inomhuslådor har tillgång till ett relativt djupt underlag att gräva i, en värmelampa och att de inte hålls i glasterriarier med höga kanter och dylikt. Vidare bör sköldpaddan ha ett ställe att gömma sig på.

De ryska stäppsköldpaddorna är duktiga grävare, något som man bör tänka på när man anordnar utehägn så att de inte rymmer. De kan gräva meterlånga gångar vid behov. Vanligtvis försöker man avhjälpa detta genom att gräva ner stängsel runt inhägnaden.

En missanpassad rysk stäppsköldpadda i fångenskap kan visa tecken på felprägling. Detta kan ta sig uttryck i att sköldpaddan uppvaktar olika saker, exempelvis skor, genom att nicka eller bita i dem och ibland även försöka para sig med dem.

Artikeln använder sig utav Wikipedias artikel om Rysk stäppsköldpadda.

Foto: Andréas Sandberg - xylencr3w.se