12 Informationsblad Sköldpaddor

Skötselråd vattensköldpadda (Trachemys scripta)

2009-08-03 01:03 #0 av: Saga85

Tre vanliga vattensköldpaddor i fångenskap är rödörade (Trachemys s. elegans), gulbukade (Trachemys s. scripta) och gulörade/Cumberland (Trachemys s. trostii). Detta skötselråd är främst för dessa, men fungerar även som en introduktion i hållandet av övriga vattensköldpaddor.

Ålder: Det är svårt att säga säkert, men ca 30-40 årSkötselråd vattensköldpadda (Trachemys scripta)

Storlek: De kan bli uppemot 30 cm, men stannar oftast runt 25 cm.

Kön: Hanar har långa framklor. De har dessutom längre och kraftigare svansar med kloaken placerad längre ut på svansen än honan.

Temperaturer
Lufttemperatur: 22-27 °C, solplats 32-40 °C. Vattentemperatur: 21-25 °C, 26-27 °C för ungar.

Ljus
Tre sorters ljus är viktiga för välmåendet - uvb, värme och ljusstyrka. Ett dagslysrör ska finnas över hela akvariumet. En värmelampa ska riktas mot en del av landdelen för att skapa en solplats. Uvb-ljus finns som lysrör, men även som kombinerad värmelampa (MegaRay eller PowerSun). Alla lampor ska vara på i 10-12 timmar.¨

Akvarium
Följande mått är minsta möjliga enligt lag. Mät sköldpaddans skal rakt över för rätt längd.
Upp till 5 cm: 0,06 m², djup 10 cm.
6-10 cm: 0,16 m², djup 15 cm.
11-15 cm: 0,35 m², djup 20 cm.
16-20 cm: 0,6 m², djup 30 cm.
21-30 cm: 1 m², djup 35 cm.
31-40 cm: 2 m², djup 40 cm.
För unga individer är det viktigt att de lätt kan nå ytan för att undvika drunkning. Det ska finnas en landdel stor nog för sköldpaddan att torka helt (har man fler ska den vara stor nog för alla). Om sköldpaddan inte kan torka regelbundet riskerar den att få svamp. Landdelen bör ha både en sval och uppvärmd del. Har man könsmogna honor ska man ha grävbart material på landdelen (exempelvis jord och sand), så att de har någonstans att lägga eventuella ägg. Har honan inte detta kan hon drabbas av värpnöd och i värsta fall dö. Bottenmaterial är inget måste, men att föredra (för aktivering och klotrimning). Gömställe är också viktigt för trivseln. Akvariumet ska inte ha något lock eller täckglas.

Kosten
I djuraffärer finns diverse pellets för vattensköldpaddor, och dessa kan ges som en del av en i övrigt balanserad kost som stämmer överens med det kostbehov den art man har kräver. Hur mycket vegetabiliskt och animaliskt en sköldpadda ska ha beror på två saker. Ålder (yngre, snabbväxande individer är mer karnivoriskt lagda) och art (Trachemys scripta äter t.ex. ca 90% vegetabiliskt som vuxen, medan Chinemys reveesii äter mestadels animaliskt).
Unga individer (under 10 cm) ska ha mat dagligen, äldre individer ska utfodras 3 ggr/vecka. Växter bör dock ges dagligen.
Den vegetabiliska delen bör bestå av vattenväxter (t.ex. vattenpest, hornsärv, andmat), vilda växter (t.ex. maskros, gräs, klöver - både blad och blommor) och/eller sallad (undvik dock isbergssallad och spenat). Undvik frukt och bär (för mycket socker).
Den animaliska delen bör bestå av diverse vattenlevande djur - rå fisk, räkor (blötlägg samt krama ur i förväg för att bli av med salt), vattensniglar/snäckor, mygglarver (ej röda) och vatteninsekter. Ge hela foderdjur för näringens skull. Man kan även ge insekter och mask, men ej rött eller vitt kött.
Om man inte ger hela foderdjur är det extra viktigt att ge kalktillskott. Antingen sepiaskal som man bryter i bitar, eller pudra Nutrobal eller foderkalk över/i maten. De sköldpaddsformade kalkstenarna som säljs i vissa affärer är dock meningslösa.

Att tänka på

  • "Rasta" inte sköldpaddan på golvet då den kan bli sjuk och/eller skadad pga drag, onaturligt underlag och stress. Varma dagar kan man dock låta den gå utomhus då naturligt solljus är nyttigt. Ha helst en liten vattendel så att den kan doppa sig. Sköldpaddor är både bra på att klättra och gräva, så se till att inhägnaden är säker.
  • Sköldpaddor skitar ner. Mata gärna sölig mat separat, fiska upp matrester samt avföring, ha ett bra filter, gör veckliga delvattenbyten och städa helt 1 gång/månad.
  • Sköldpaddor går bra att hålla ensamma, men kan även fungera bra i par eller grupp. Har man fler är det desto viktigare med utrymme för att undvika konflikter. Väljer man att ha bägge könen gäller det att ha 2-3 honor på varje hane. En ensam hona kan bli stressad av en hanes uppvaktningsförsök.
  • Sköldpaddshonor kan lägga ägg trots att de inte levt med en hane.
  • Vattensköldpaddor måste vara under vatten för att kunna svälja sin mat. Om det gäller alla låter jag vara osagt, men så är åtminstonde fallet för Trachemys scripta.
Anmäl
2009-08-03 01:22 #1 av: Crotalus-Adamanteus

Riktigt bra skrivet Cool

Anmäl
2009-08-03 01:43 #2 av: AndreasS

Riktigt bra skrivet.

Anmäl
2011-06-03 20:13 #3 av: [BlueRain]

Tack för nyttiag tips! :-)

Anmäl
2013-01-28 11:58 #4 av: [ellenhellstrom]

Hej! Jag har flyttat till Kina, och jag har köpt ett akvarium (skål). Här i Kina är dom inte så snälla mot djuren. Fiskar och sköldpaddor säljs på marknader i en liten rund skål på 10 cm (se bild). Alltså får sköldpaddorna precis plats, men dom kan inte röra sig.

Jag har några fiskar i min skål.

Men undrar om det är möjligt att rädda en stackars gulörad landsköldpadda och lägga den i min stora skål istället? Eller kommer den dö direkt om den inte har lampa och pump? Tänkte att den dör väl snabbare i den lilla koppen den säljs i. Snälla svara. Vad hade ni gjort?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.