Annons:
Etiketterartiklar12-informationsblad-sköldpaddor
Läst 40379 ggr
Saga85
2009-08-03 01:03

Skötselråd vattensköldpadda (Trachemys scripta)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tre vanliga vattensköldpaddor i fångenskap är rödörade (Trachemys s. elegans), gulbukade (Trachemys s. scripta) och gulörade/Cumberland (Trachemys s. trostii). Detta skötselråd är främst för dessa, men fungerar även som en introduktion i hållandet av övriga vattensköldpaddor.

Ålder

Det är svårt att säga säkert, men ca 30-40 år

Storlek

De kan bli uppemot 30 cm, men stannar oftast runt 25 cm.

Kön

Hanar har långa framklor. De har dessutom längre och kraftigare svansar med kloaken placerad längre ut på svansen än honan.

Temperaturer

Lufttemperatur: 22-27 °C, solplats 32-40 °C. Vattentemperatur: 21-25 °C, 26-27 °C för ungar.

Ljus

Tre sorters ljus är viktiga för välmåendet - uvb, värme och ljusstyrka. Ett dagslysrör ska finnas över hela akvariumet. En värmelampa ska riktas mot en del av landdelen för att skapa en solplats. Uvb-ljus finns som lysrör, men även som kombinerad värmelampa (MegaRay eller PowerSun). Alla lampor ska vara på i 10-12 timmar.¨

Akvarium

Följande mått är minsta möjliga enligt lag. Mät sköldpaddans skal rakt över för rätt längd.
Upp till 5 cm: 0,06 m², djup 10 cm.
6-10 cm: 0,16 m², djup 15 cm.
11-15 cm: 0,35 m², djup 20 cm.
16-20 cm: 0,6 m², djup 30 cm.
21-30 cm: 1 m², djup 35 cm.
31-40 cm: 2 m², djup 40 cm.

För unga individer är det viktigt att de lätt kan nå ytan för att undvika drunkning. Det ska finnas en landdel stor nog för sköldpaddan att torka helt (har man fler ska den vara stor nog för alla). Om sköldpaddan inte kan torka regelbundet riskerar den att få svamp. Landdelen bör ha både en sval och uppvärmd del. Har man könsmogna honor ska man ha grävbart material på landdelen (exempelvis jord och sand), så att de har någonstans att lägga eventuella ägg. Har honan inte detta kan hon drabbas av värpnöd och i värsta fall dö. Bottenmaterial är inget måste, men att föredra (för aktivering och klotrimning). Gömställe är också viktigt för trivseln. Akvariumet ska inte ha något lock eller täckglas.

Kosten

I djuraffärer finns diverse pellets för vattensköldpaddor, och dessa kan ges som en del av en i övrigt balanserad kost som stämmer överens med det kostbehov den art man har kräver. Hur mycket vegetabiliskt och animaliskt en sköldpadda ska ha beror på två saker. Ålder (yngre, snabbväxande individer är mer karnivoriskt lagda) och art (Trachemys scripta äter t.ex. ca 90% vegetabiliskt som vuxen, medan Chinemys reveesii äter mestadels animaliskt).
Unga individer (under 10 cm) ska ha mat dagligen, äldre individer ska utfodras 3 ggr/vecka. Växter bör dock ges dagligen.
Den vegetabiliska delen bör bestå av vattenväxter (t.ex. vattenpest, hornsärv, andmat), vilda växter (t.ex. maskros, gräs, klöver - både blad och blommor) och/eller sallad (undvik dock isbergssallad och spenat). Undvik frukt och bär (för mycket socker).
Den animaliska delen bör bestå av diverse vattenlevande djur - rå fisk, räkor (blötlägg samt krama ur i förväg för att bli av med salt), vattensniglar/snäckor, mygglarver (ej röda) och vatteninsekter. Ge hela foderdjur för näringens skull. Man kan även ge insekter och mask, men ej rött eller vitt kött.
Om man inte ger hela foderdjur är det extra viktigt att ge kalktillskott. Antingen sepiaskal som man bryter i bitar, eller pudra Nutrobal eller foderkalk över/i maten. De sköldpaddsformade kalkstenarna som säljs i vissa affärer är dock meningslösa.

Att tänka på

  • "Rasta" inte sköldpaddan på golvet då den kan bli sjuk och/eller skadad pga drag, onaturligt underlag och stress. Varma dagar kan man dock låta den gå utomhus då naturligt solljus är nyttigt. Ha helst en liten vattendel så att den kan doppa sig. Sköldpaddor är både bra på att klättra och gräva, så se till att inhägnaden är säker.

  • Sköldpaddor skitar ner. Mata gärna sölig mat separat, fiska upp matrester samt avföring, ha ett bra filter, gör veckliga delvattenbyten och städa helt 1 gång/månad.

  • Sköldpaddor går bra att hålla ensamma, men kan även fungera bra i par eller grupp. Har man fler är det desto viktigare med utrymme för att undvika konflikter. Väljer man att ha bägge könen gäller det att ha 2-3 honor på varje hane. En ensam hona kan bli stressad av en hanes uppvaktningsförsök.

  • Sköldpaddshonor kan lägga ägg trots att de inte levt med en hane.

  • Vattensköldpaddor måste vara under vatten för att kunna svälja sin mat. Om det gäller alla låter jag vara osagt, men så är åtminstonde fallet för Trachemys scripta.

  • Redigerat 2022-04-12 19:58 av Niklas
Annons:
Crotalus-Adamanteus
2009-08-03 01:22
#1

Riktigt bra skrivet Cool

AndreasS
2009-08-03 01:43
#2

Riktigt bra skrivet.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

[BlueRain]
2011-06-03 20:13
#3

Tack för nyttiag tips! :-)

[ellenhellstrom]
2013-01-28 11:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Hej! Jag har flyttat till Kina, och jag har köpt ett akvarium (skål). Här i Kina är dom inte så snälla mot djuren. Fiskar och sköldpaddor säljs på marknader i en liten rund skål på 10 cm (se bild). Alltså får sköldpaddorna precis plats, men dom kan inte röra sig.

Jag har några fiskar i min skål.

Men undrar om det är möjligt att rädda en stackars gulörad landsköldpadda och lägga den i min stora skål istället? Eller kommer den dö direkt om den inte har lampa och pump? Tänkte att den dör väl snabbare i den lilla koppen den säljs i. Snälla svara. Vad hade ni gjort?

Sunshineshk
2022-03-30 21:32
#5

Vet att detta informationsblad är 8år gammalt men åh jag hade en sån sköldpadda när jag var väldigt liten.

Sammy hette hon, eller tscha vi trodde/tror iaf att hon var/är en hona🙈
Jag hade henne i sisodär 2,5år sen gav mina föräldrar bort henne då de inte orkade med att jag aldrig ville hjälpa till med städningen av akvariumet(jag var ca 5år men hade ett stort intresse å var hyfsat duktig på ansvar för att vara så liten, men jag ville endast kolla på henne…)

Älskade ändå sköldpaddan jag fick av min gudmor å hennes man, då kallades Sammy för Padda(fantasifullt?XD)

13 kaniner<3
Innehavare av Sunshine’s Kaningård

Upp till toppen
Annons: