10 Informationsblad Ödlor

Kopparödla, (Anguis fragilis)

2009-07-27 15:57 #0 av: AndreasS

Kopparödla (Anguis fragilis) är en art i familjen kopparödlor. Eftersom den helt saknar yttre extremiteter och därför till utseendet påminner om en orm kallas den ibland för kopparorm eller ormslå.

Utbredning

Utbredningsområdet sträcker sig över stora delar av Europa och delar av sydvästra Asien och Kaukasus bort till Västsibirien. I söder går den till Turkiet, samt i sydöst till nordvästra Iran. I Europa saknas den dock på Irland, i södra Spanien och längst i norr.Kopparödla, (Anguis fragilis)
Foto: Jonas Bergsten

Skandinavisk utbredning

I Sverige förekommer den i hela Götaland, Svealand och längs norrlandskusten upp till Skellefteå. I Norge finns den längs sydkusten, från Bergen och upp längs området kring Oslofjorden. I Finland finns den i den södra delen, med nordgräns ungefär till Vasa och Kuopio. Den saknas dock på Åland, med undantag för några öar längst i söder. Med undantag för några mindre öar, finns den i hela Danmark.

Utseende

Den saknar helt yttre extremiteter. Hela dess kropp är metalliskt glänsande, på ovansidan brun- eller gråaktig, på undersidan mörkt svartblå. Kroppen är långsträckt och rund, nästan cylinderformig. Stjärten är längre än huvudet och bålen sammantagna. Hela kroppslängden kan uppgå till 50 cm. Fjällen är släta och rundade och har inre förbening. Tänderna är bakåtriktade och långa, med en svag ränna på främre periferin. Ögonen är väl utvecklade. En del gamla djur har blå fläckar. Kopparödlan är känd för att kunna bli mycket gammal; det påstås att den är den mest långlivade av alla ödlor och att den blir omkring 30 år i vilt tillstånd och upp till 54 i fångenskap.Kopparödla, (Anguis fragilis)
Foto: Marek_bydg

Vanor

Den lever bland buskar, i mossa, bland nedfallna torra löv, under stenar och på andra liknande platser. Ungdjur lever främst under mossa och löv, medan de vuxna djuren rör sig mer öppet.

På senhösten borrar den ned sig i jorden och ligger där i dvala under vintern. Den föder levande ungar som är omgivna av ägghinnorna, som de strax därefter spränger sönder.

Föda

Den äter framför allt sniglar och daggmaskar. Dessutom kan den ta insekter, tusenfotingar och spindeldjur. Ibland tar den också gråsuggor och andra kräldjur; kannibalism förekommer.Kopparödla, (Anguis fragilis) närbild
Foto: Jonas Bergsten

Status

Kopparödlan är, i likhet med alla andra grod- och kräldjur i Sverige, fridlyst sedan år 2000. Den är även totalfridlyst i Norge, medan begränsad insamling för studiesyfte är tillåten i Danmark och i Finland. I Storbritannien är det sedan 1981 förbjudet att skada, döda eller handla med kopparödlor. Kopparödlan är liksom de två andra ödlearterna i Sverige helt ofarlig, men på grund av dess yttre likhet med en orm är det många som tror att den är giftig. Detta är dock fel. Kopparödlan har inget gift.


Artikeln använder sig utav Wikipedias artikel om kopparödlan.

Foto: Marek_bydg och Jonas Bergsten.

Anmäl
2009-07-27 19:37 #1 av: Crotalus-Adamanteus

Fin och bra artikel

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.