09 Informationsblad Amfibier

Eldsalamander (Salamandra salamandra)

2009-04-05 14:21 #0 av: AndreasS

Eldsalamander (Salamandra salamandra) är ett groddjur i familjen salamandrar. Arten beskrevs för första gången vetenskapligt år 1758 av Carl von Linné.

Kännetecken:

Fullt utbildade individer når i Centraleuropa en längd av 23 centimeter och en vikt av 40 gram. Besläktade arter i andra regioner, till exempel i Israel, kan vara tydligt större. Vikten varierar mycket under djurets liv. Det beror delvis på att de äter mycket vid bra tillgång till föda. En välutvecklad eldsalamander med 19 centimeter längd kan väga upp till 55 gram och dräktiga honor ännu mer.

Eldsalamander (Salamandra salamandra) vuxen hona

På djurets rygg är den svarta huden försedd med ett mönster av gula fläckar eller strimmor. Mönstrets färg kan även vara orange eller till och med röd. I undantagsfall förekommer eldsalamander utan mönster eller albino.

Utbredning:

Arten förekommer i stora delar av Central-, Syd- och Sydösteuropa. Den saknas i Skandinavien, Irland, Storbritannien och Nordösteuropa. Tidigare räknades några salamander i norra Afrika och Sydvästasien till Salamandra salamandra, men idag är de klassade som egna arter.

Föda:

Eldsalamander livnär sig huvudsakligen av ryggradslösa djur som gråsuggor, mjuka skalbaggar, daggmaskar och snäckor.

Källa: Texten är hämtad från Wikipedias artikel om eldsalamander.

Bildkälla: Denna fil tillhandahålls av Wikimedia Commons.
Fotograf: Michael Linnenbach

Anmäl
2009-04-05 17:55 #1 av: carmas

balla grejjer:)

Anmäl
2009-04-05 19:04 #2 av: Wassago

Det där e trevliga djur!! Hade ett par sådan i början av 90-talet, har så smått faktiskt börjat hålla ögonen öppna efter ett nytt par till bra pris!

Anmäl
2009-04-08 14:07 #3 av: snurro89

Söt!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.