Annons:
Etiketterartiklar09-informationsblad-amfibier
Läst 34288 ggr
AndreasS
4/5/09, 12:31 PM

Eldbukssalamander (Cynops pyrrhogaste)

I många år har den japanska eldbukssalamandern hållits som sällskapsdjur. Den vackra rödspräckliga undersidan är det karaktäristiska draget hos detta populära groddjur. Många tror att salamandern är en ödla men den är ett groddjur, närmare bestämt svansgroddjur.

Ursprung: Japan.
Längd: 13-18 cm.
Kön: Hanens kloak är större än honans.
Ålder: Kan bli upp till 25 år.
Temperatur: 20-22 grader.
Vetenskapligtnamn: Cynops pyrrhogaste

Inredning:

Salamandrar håller man i ett aqua-terrarium. Med det menas ett akvarium med en torrdel och en våtdel. Som bottenmaterial används akvariegrus, typ Engelskt grus. Många salamandrar tycker om att kunna gömma sig under någonting. Korkbitar är oftast perfekta gömställen. Om man vill kan man ha växter både på land- och i vattendelen. Täta alla hål, även små, för att förhindra rymning.

Teknik:

För att hålla vattnet rent kan man använda en liten akvariepump. En lysrörsramp med vanliga lysrör räcker vanligen som belysning.

Foder:

Eldbukssalamandrar äter nästan uteslutande insekter så som små syrsor, mjölmask och flugor. Om man inte kan utfodra med levande foderdjur går det även bra med fryst fiskfoder av olika slag.

Beteende:

Det går utmärkt att hålla flera Eldbukssalamandrar tillsammans. Eldbukssalamandern är ett mycket lättskött groddjur och kan rekommenderas till den som är nybörjare.

Hantering:

Tänk på att groddjurs hud är ömtålig och inte tål att torka ut. Hög luftfuktighet i terrariet är ett måste.

Hälsa:

Rikligt med vitaminer och mineraler (Nekton, Bio-Vite Spray eller T-Rex) är viktigt för att skelettet ska utvecklas normalt.

Belysning:

Belysningen är något som ofta glöms bort när man sätter upp ett terrarium. Man tänker sällan på att ljuset har en stor betydelse för både djurs och växters välbefinnande. För reptiler är ljuset lika viktigt som maten. Ljusspektrat kan delas upp i tre olika kategorier. Det synliga ljuset, lila till rött, som vi människor kan se. Dessutom finns det infrarött ljus, sk IR-strålning, och ultraviolett ljus, sk UV-strålning. Det synliga ljuset och UV-strålningen är de delar av spektrat som är mest intressanta vad det gäller belysningen i terrarium. IR-strålning används framförallt som värmekälla i terrarium.
Det är viktigt att tänka på hur man placerar elektrisk utrustning i ett terrarium. För att förhindra att djuren gör sig illa eller bränner sig på lampor är det säkrast att placera lysrörsramper, spotlights och värmelampor utanför terrariet. Det är också viktigt att det finns några platser i terrariet som är skuggiga.

UV-strålning:

UV-strålning är i regel inte nödvändigt för groddjur.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

  • Redigerat 4/12/22, 7:34 PM av Niklas
Annons:
parsley
4/5/09, 2:00 PM
#1

Tack för mycket bra information. Hur stort ska aquaterrariet vara? Hur håller man luftfuktigheten i aquaterrariet? Är eldsalamander och eldbukssalamander samma sak? Var köper man dem?

AndreasS
4/5/09, 2:45 PM
#2

Jordbruksverkets krav på utrymme för ett groddjur -10 cm är 0,8 m². Vid grupphållning krävs en yta på 0,2 m/djur. Om Din
salamander blir större kräver Jordbruksverket att djuret får en yta av 0,9 m². Vid grupphållning krävs en yta på 0,3 m/djur.

Är akvariet/terrariet lite större går det ju att inreda snyggare och det är dessutom lättare att hålla rent i ett stort akvarium med hjälp av liten filterpump.

Luftfuktigheten är inget man behöver oroa sig över när man har ett aqvaterrarium då et är i samma utrymme.

Eldbuksalamander och eldsalamandern är inte samma, det var jag som läste lite för snabbt. Hurvida eldsalamandern lever vill jag inte gissa på eftersom jag inte funnit någon fakta på det, men givetvis så kommer jag fortsätta mitt sökande.

Eldbuksalamandern går att köpa i en zoobutik som säljer akvariefiskar.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Helena1978
8/20/09, 7:59 PM
#3

Behöver de dvalas?

Saga85
4/21/10, 1:18 AM
#4

Jag blev länkad till det här skötselrådet och måste verkligen säga ifrån - 25 grader är ALLDELES för varmt vare sig det gäller japansk eller kinesisk eldbukssalamander! Inte konstigt att djur som lever i sån värme endast blir 5 år. 23-24 är MAXTEMPERATURER, men helst ska man hålla sig under eller runt 20 grader. Doppvärmare är därmed uteslutet att använda.

Håller man de rätt kan de definitivt bli åtminstonde 20 år, eller mer.

Här finns lite mer info: http://www.caudata.org/cc/

LiindaLarsson
6/25/10, 11:50 PM
#5

ja har hört annat om utfodring,, hur fan ska en liten ödla få i sig en jätte syrsor, ;P

LiindaLarsson
6/25/10, 11:52 PM
#6

dopp värmarmare ska man absolut inte ha,, sen ska man inte låta akvariumet bli fuktigt för det är inte heller bra..

Annons:
Saga85
6/26/10, 8:39 AM
#7

Andreas - borde du inte ändra på infon i skötselrådet?

Ratata
6/26/10, 1:12 PM
#8

Håller med #7 infon borde uppdateras, 25 grader är för varmt och de blir äldre än 5 år, min eldbuk är 7 år nu.

AndreasS
6/26/10, 3:20 PM
#9

Den infon som jag hittat är nu uppdaterad och det jag inte hittat är borttagen.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

Aribigga
1/29/11, 12:44 AM
#10

Hur håller man tempraturen nere tillräckligt?

lurvponnyn.vimeddjur.se

CaithSith
1/29/11, 9:40 PM
#11

Men man kan försöka kyla ner genom att sätta fläktar vid vattenytan, försöka ha avstånd mellan lysrampen och akvariet(sval temperatur är viktigare för salamandrarna än behov av ljus), lägga i petflaskor med is mm. Det finns kylare att köpa men de kostar väl runt 4-5000kr..

Tips på andra lösningar;

http://www.repti.net/repti2/index.php?MODULE=Forum&PAGE=3&ID=38732&ID2=26

http://www.repti.net/repti2/index.php?MODULE=Forum&PAGE=3&ID=42599&ID2=26

Sedan finns det inte bara cynops pyrrhogaster i djuraffärerna utan också c. orientalis och c. ensicauda. Ett tips om man vill skaffa eldbukar och inte kan få ner temperaturen är att köpa cynops ensicauda, de tål högre temp lite bättre(20-24).

Ang foder så är ituklippta daggmaskar väldigt bra som grundfoder

Vid hantering ska man också tänka på att fukta händerna så man inte skadar deras känsliga hud..

Caudata.org är en väldigt bra sida att hitta info på som nämnts i tråden tidigare Glad

myrann89
3/31/13, 8:17 PM
#12

Jag såg info om att dem är väldigt glupska och har väldigt lätt för att äta ihjäl sig. Så jag undrar om någon vet hur mycket man bör mata dem och hur ofta? Jag har precis skaffat 2 stycken, men har fortfarande mycket att lära. 

När det gäller stenar, rötter och liknande för att inreda.. hur är det med att plocka stenar och sånt utifrån naturen? Hur känsliga är dem för bakterier utifrån? 

Tack för bra info här :)

RobinF
6/2/13, 1:41 AM
#13

Eldbukssalamandrar vill ha runt rumstemperatur, å tillgång till en landdel, korkbark funkar utmärkt för det.

De älskar röda mygglarver och blanda inte salamandrar med ex. klogrodor då salamandrarna utan problem kan bita av benen på grodorna.

 UV:ljus är inte nödvändigt. Dem gillar att ligga på botten å gömma sig bland växtligheterna så att ha lite vallisneria eller liknande är bra för dem.

De blir ca 15cm så följ jordbruksverkets rekommendationer för djurhållning.

Luftfuktigheten sköts oftast av sig själv om akvariet/aquaterrariet har en sluten överdel mha. en heltäckande lysramp eller heltäckande täckglas m.m. så det är inte det viktigaste att tänka på

That's a cat...Not a horse.

Annons:
kaninsköld
1/5/14, 10:20 PM
#14

På terrariedjur.se står det att man kan ha en salamander i ett 30 l akvarium! Är det sant?

Mvh Kaninsköld

Emmieline
1/16/14, 4:12 PM
#15

Kan man ha snäckor tillsammans med dom?

Mattespirog
1/18/14, 11:46 PM
#16

#15 Jag har Posthornssnäckor (både bebisar och vuxna) tillsammans med min eldbukssalamander, och det funkar toppen :)

[mommo 12]
6/13/14, 11:34 AM
#17

Jag vet det mesta om eldbukssalamandrar och dom är himla söta fast på ett coolt sätt. Om någon undrar någonting kan jag svara.

[mommo 12]
6/15/14, 12:27 PM
#18

#3 dom behöver inte dvalas men man kan ändå göra det ifall man känner för det. #5 dom är inte ödlor utan dom är svansgroddjur.

[mommo 12]
6/15/14, 12:29 PM
#19

#14 för salamanderns bästa bör man inte ha dom i ett så litet akvarium/ terrarium.

Spöket
6/15/14, 8:52 PM
#20

Man ska inte hålla dem med snäckor! Om de skulle få för sig att äta dem så kan snäckskalet ställa till det rejält eftersom den kan fastna i tarmen. Engelsk Sjösten ska man inte använda, antingen har man så pass stora stenar att de inte kan sväljas eller så har man finkornig sand (typ strandsand) Mjölkmask ska man inte ge dem, de är svårsmälta. Metmask/daggmask/kompostmask, små syrsor, vaxmott, flugor. Är bra mat.

Multi vad?

Annons:
Medaljjägaren
8/30/14, 1:12 PM
#21

#5 det är inga ödlor, de är väl amfibier/groddjur?

YEY, INSIDER!

Upp till toppen
Annons: