Annons:
Etikett07-informationsblad-ormar
Läst 14411 ggr
[peter54]
3/12/09, 10:56 AM

Några ord om ormmatning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ibland stöter man på ormar som är alldeles för magra och andra som är alldeles för feta och då kan man nästan alltid misstänka att ormen felmatats.

En faktor som alltid är berättigad att understryka är att ormar är växelvarma. Det är ett konstigt ord som kan vara svårt att förstå, men det innebär att ormen inte kan alstra egen kroppsvärme, utan antar omgivningens temperatur.

Detta innebär en viktig skillnad mellan ormars ätande och exempelvis däggdjurs ätande. Vi människor är däggdjur och det vi äter behöver innehålla stora mängder energi eftersom den används i första hand till att upprätthålla kroppsvärmen (cirka 90 %, ibland ännu mer). Alltså använder vi bara 10 % av födointaget till att upprätthålla de andra systemen i kroppen och till att växa.

Hos en orm, som inte behöver någon energi till att hålla kroppsvärmen konstant, går ungefär samma siffror, runt 90 % eller mer, åt till att växa, medan resterande 10 % går till upprätthållande av kroppens olika system, samt till energireserv för att förmå att smälta nästa mål mat. Detta för med sig flera saker, men den viktigaste skillnaden är att vi måste äta med ungefär 4 timmars intervall under vaken tid, medan ormen inte behöver äta mer än 2 till 4 gånger på en månad.

Vissa ormar, exempelvis pytonormar, har en mycket speciellt fungerande matsmältningsapparat (metaboliskt system). Det stängs nämligen av mellan matningarna och därför kan det vara rent av livsfarligt att mata för ofta, eftersom den nödvändiga nerstängningen av matsmältningen aldrig hinner inträffa. Det är också viktigt att pytonormar matas med ett enda lagom stort byte åt gången, eftersom matsmältningsapparaten bara medger att ett byte i taget smälts ner. Om det finns flera byten på tur i systemet, kan dessa börja ruttna innan de smälts ner och då kan ormen dö.

Hos snokar fungerar det inte så. De har snabbare omsättning och behöver mat lite oftare. Beroende på vilket födoslag som gäller, skiljer sig också matningsintervallet. Fiskätande ormar äter lite oftare än de som lever i huvudsak på gnagare. Det är dock bäst för alla ormar att äta ett lagom stort byte åt gången, hellre än flera mindre.

Generellt kan man säga att ormar i terrarium får för mycket mat! Detta beläggs bland annat av att terrariehållna ormar blir mycket större än sina vilda motsvarigheter. Dock förekommer också den raka motsatsen, framför allt för att en del ormägare missat vikten av att anpassa foderstorleken till ormen i takt  med att den växer. Det händer att man hör om majsormar som är flera år gamla, men fortfarande matas med muspinkies, något som majsormen äter under sina tre första månader, därefter flyttas de upp på musfuzzies eller råttpinkies. En ettårig majsorm tar generellt ett par hoppmöss, alternativt en halvvuxen mus per matning. Jag säger generellt eftersom det alltid finns undantag när det gäller allting.

Bytesstorleken anpassas som sagt till hur stor ormen är. Det finns rekommendationer som beskriver detta, exempelvis att bytets omkrets kan vara upp till en och en halv gånger ormens tjockaste del. Ormar har ett så kallat ”kvadratben” i käkleden, i princip en förlängare av käkleden så att underkäken kan flyttas ner motsvarande ungefär ormens halva huvudlängd. Huden mellan fjällen kan också töjas extremt mycket. Detta sammantaget innebär att ormars förmåga att svälja stort, överträffar alla andra djurs sväljkapacitet. Man behöver inte vara orolig för att prova större bytesstorlek, om ormen inte klarar att svälja, avbryter den och spottar ut igen.

Matningsintervallen är generellt oftast alldeles för korta. Det är okej att mata en nykläckt majsormsjuvenil två gånger per vecka den första tiden, men sedan ska intervallet ökas. En del fortsätter att mata sina majsormar två gånger per vecka ända tills de dör en för tidig död i leverförfettning. Ingen majsorm eller kungssnok som får mat två gånger per vecka i hela sitt liv blir särskilt långlivad.

Matningsintervallet bör varieras. Det finns ingen Konsum- eller ICAbutik i naturen och ormar hittar inte mat varje onsdag och/eller lördag. Därför varierar man så att en vuxen snok ibland får mat efter en vecka, ibland efter två veckor och allt däremellan.

Det finns också här den raka motsatsen, folk som matar sin lilla majsorm med en pinkie i månaden. Den ormen växer inte, den utvecklar lätt sjukdomar och den kan också utveckla aggressivitet eftersom en hungrig snok ofta är en ilsken snok.

Ibland matvägrar ormen och det kan vara svårt för oss att begripa varför. Ofta tolkar vi genast saken som att det är något fel, men det behöver det inte vara. Om vi hoppar över lunchen en dag är det ingen som höjer på ögonbrynen. Egentligen är det precis samma sak för en orm – om den hoppar över maten i en månad borde ingen höja ögonbrynen för det heller. Om inga yttre omständigheter förändrats och om ormen ätit som den bör tidigare, kommer den att äta igen tids nog efter sin egen klocka.

Annons:
Crotalus-Adamanteus
3/12/09, 5:01 PM
#1

Mycket bra. Där står de mesta man kan behöva veta.

koffra
3/13/09, 9:39 AM
#2

Intressant och nyttig läsning !

Asa-N
3/13/09, 2:49 PM
#3

Jättebra artikel :o)

[iurochskur]
7/22/10, 1:12 PM
#4

Hur ofta ska en två årig majsorm äta? Jag ser på sajter att det ska vara varannan vecka med 1 vuxen mus när ormen är vuxen, men har fått höra att dom ska ha 1 gång i veckan och då vuxen mus.

Schnigel
7/23/10, 3:30 AM
#5

Intressant artikel!

Har en fråga, jag och min sambo funderar på om våran orm börjar bli lite småtjock, när vi skaffade han tyckte vi själva att han såg rätt mager ut (kanske inte kan säga om han var det egentligen då jag inte har någon stor erfarenhet av majsorms utseende) Vi matar han 2 gånger varje månad med ca 14 dagars mellan rum, i början gav vi han nästan alltid 2 möss och nu när vi har märkt att han har lagt på sig lite så har vi börjar dra ner det till 1 bara. Dessutom så har han ömsat nu varje månad, vilket måste betyda att han växer?

Men jag undrar kan man på något sätt avgöra om ens orm, och i det här fallet majsorm är för mager eller för tjock? Majsormen i fråga är ca 3 år och 130 cm. Glad

[peter54]
7/24/10, 7:07 PM
#6

#4 Om din orm kan ta vuxet ska du mata med det, men en tvååring borde inte vara stor nog för vuxna möss. När majsormen är såpass stor att den tar vuxet, kan man mata den med en mus ungeför med 10-14 dagars intervall.

#5 Redan det att du har en treåring som är 130 cm lång gör att det ringer en klocka. Då är den stor för sin ålder och du borde som du själv antyder minska ner på maten.

Det är i första hand vikten som avgör om ormen är för tjock. Hur mycket väger han? Lägg upp en bild så kanske det går att se om han är överviktig.

Annons:
Schnigel
7/24/10, 11:52 PM
#7

Ah okej, har ingen våg, men får ta en bild på han efter han har ömsat, han ligger och gömmer sig nu. Var till djuraffären idag, och skulle köpa foder, och fick reda på att det vi har gett han har varit råttungar (som vi fick av förra ägaren) .,. kanske inte så konstigt att han har växt. Har köpt möss nu som är lite mindre än råttungarna.

Hur stora brukar de vara när de är 3 år då?

Ursäkta att jag frågar så mycket, men är fortfarande väldigt oerfaren, men vill lära mig mer, och har bara sett majsormar på internet annars så kan inte säga riktigt hur stora dem ska vara.

[peter54]
7/25/10, 12:01 AM
#8

#7 Ja de brukar väl vara ungefär 100-120 cm vid tre års ålder och tjocka som en bratvurst ungefär.

Variationen är dock stor. Det finns majsormar som är 130 cm eller mer vid tre års ålder, men som sagt, det har med kroppskonstitutionen att göra. De får ju inte bli feta för då dör de alldeles för unga.

Schnigel
7/25/10, 12:06 AM
#9

Okej, han är nog lite tjockare än så.. men han kan vara äldre än 3.. närmare 4 troligen. Vi har redan börjat skära ner på maten eftersom vi märkt att han nog är lite större än han ska vara. Så tror det inte ska vara någon fara.

Upp till toppen
Annons: