07 Informationsblad Ormar

Lite matnyttigt om den gråbandade kungssnoken

2009-02-12 00:27 #0 av: [peter54]

Kort presentation av en av Lampropeltissläktets absoluta juveler.

Gråbandad kungssnok (Lampropeltis alterna)
Utseende och storlek: Två färgvarianter (morfer) finns. Den mest utbredda inom terrariehobbyn kallas ”Blair's phase”, från ljust grå till svart botten med breda orange till mörkröda band. Den andra varianten kallas rätt och slätt ”alterna phase”, den har ljusgrå till mörkgrå botten med glesa mycket smala svarta band. Arten blir 70 till 90 cm, rekordet är 147 cm (Edwards County, Texas).

Utbredningsområde; områden dominerade av klippmiljö i Chihuahuaöknen från trakterna av San Juan del Rio i Durango, Mexico, norrut till Eddy County i sydligaste delarna av New Mexico. I Texas förekommer den från Edwards County nära Rocksprings, västerut till östgränsen av El Paso County i Hueco Mountains.

Habitat: Klippraviner, sandstensåsar med vegetation av salvia och törnbuskar, robinia och lågvuxna arter av tall.

Som terrariedjur är denna art mycket tacksam när den väl är igång på musdiet, men som de flesta andra bergslevande arter inom släktet är de utpräglade ödlejägare som nykläckta och det kan ibland vara problematiskt att få dem att acceptera muspinkies som första föda. Nattaktiv, de återfinns mycket sällan under dagtid annat än under åskväder. Under sommaren är deras aktivitetsperioder koncentrerade till dagar med mulet väder och regn. Under perioder av torka stannar de under jord för att undvika uttorkning. Temperatur mellan 18 och 27°C, luftfuktighet cirka 45%, men upp till 65% vid ömsning.

Fortplantning:  Vintervila november till mars i 12-13°C. Parning sker tre till tolv veckor efter vintervilans avslut beroende på när honan ovulerar, vilket man brukar kunna se genom att hennes bakkropp svullnar. Fyra till tretton ägg läggs, ibland redan 30 dagar efter parningen. Honan ömsar skinn tio dagar före äggläggningen och då är det dags att ställa in äggläggningslådan, lämpligen fylld med fuktig sphagnum (vitmossa). Det är mycket viktigt att vattenskålen plockas bort före äggläggning, annars är det lätt hänt att hon lägger äggen i vattnet. Efter äggläggningen skall vattenskålen ställas tillbaka omedelbart eftersom honan lätt drabbas av uttorkning efter äggläggningen.

Kläcksubstrat: Vermiculite som blandas 50/50 efter vikt, eller väl fuktad men inte blöt sphagnum. Äggen täcks delvis av substratet. I 100% RH och 26,7 till 27,8°C kläcks äggen efter 60 till 80 dygn. Ungarna ömsar efter 7 till 10 dagar och då kan man prova att mata med en liten muspinkie.

Ungarna kan ibland vara trögstartade och man kan behöva ta till trick för att få igång dem. Detta kan omfatta sådant som kortare nedkylningsperioder, doftpreparering av muspinkie med ödledoft med mera. Matningsintervallet för bergslevande snokar skall vara lite längre än hos motsvarande låglandsarter, en matning per vecka är lagom för juvenila gråbandade kungssnokar. Vuxna djur matas med tio till fjorton dagars mellanrum.
©peter54

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2009-02-12 00:32 #1 av: AndreasS

Så där ja där kom den.

Mycket intressant information och som rubriken säger "Lite matnyttigt".

Anmäl
2009-02-12 15:47 #2 av: Trollhassel

Bra skrivet!

Anmäl
2009-02-12 20:10 #3 av: koffra

Snyggt Peter !

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.