Annons:
Etiketter07-informationsblad-ormarartiklar
Läst 14169 ggr
[peter54]
3/10/09, 12:48 AM

Lite info om Pueblomjölksnoken

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En av de absolut vanligaste representanterna i terrarium för arten mjölksnok.

Foto: peter54

Juvenil

Pueblomjölksnok (Lampropeltis triangulum campbelli), Williams 1978.

Beskrivning: En medelstor mjölksnok, oftast runt en meter lång och förhållandevis kraftigt byggd. De röd-vit-svarta ringarna är ganska jämnbreda. En del har en mycket lång första ljus markering som börjar bakom ögonen och fortsätter långt ner på nacken, de brukar kallas ”sockhead”.

Foto: peter54

Ettårig "sockhead"

Utbredning & habitat: Pueblomjölksnoken lever i öken/halvöken i bergen i Pueblo, Morelos och Oaxaca i södra Mexico på höjder ofta överstigande 1500 m ö h.

Levnadssätt: Pueblomjölksnoken är som de flesta av sina släktingar en opportunist som lever av smågnagare, småödlor, småormar och fåglar. Grynings- och skymningsjägare som sällan återfinns i dagsljus annat än under morgontimmarna när den ligger och värmer upp sig i solljuset.

Fortplantning: Vintervila under 6 till 8 veckor bör erbjudas trots att pueblomjölksnoken lever i södra Mexiko. Det har att göra med att den lever i bergen på hög höjd. Förhållandevis stora kullar ägg för en orm runt metern lång, vanligen 7 till 9 ägg (2 – 15) som kläcks efter cirka 57-60 dagar i 29°C och minst 85 % RH. Om honan får ordentligt med mat efter äggläggningen, lägger hon ofta en kull ägg till cirka 6-8 veckor efter den första. Det finns till och med exempel på tre kullar under en och samma säsong.

Foto: peter54

adult hane

I fångenskap är den en välfungerande orm, lätt att föda och hålla. Temperaturen bör ligga mellan 20 och 27°C, luftfuktigheten något lägre, 40-45 %, än för mjölksnokar som lever på lägre altitud, exempelvis sinaloamjölksnoken. En del pueblomjölksnokar är nervösa av sig och brukar ”mäska” när man tar dem i händerna. Äldre exemplar mörknar betydligt i färgen och blir ofta mörkt grå i de vita fälten. Numera finns en rad olika färg- och teckningsvarianter, bland annat ”Apricot”, som har orange istället för vita band, ”amelanistisk”, som är vit-, gul- och rödbandad, ”Halloween” som är gul och svartbandad, samt ”Imperial”, som är en hybrid mellan pueblomjölksnok och ”banana phase” kalifornisk kungssnok.

Foto: peter54

"Apricot"

  • Redigerat 4/12/22, 7:37 PM av Niklas
Annons:
Crotalus-Adamanteus
3/10/09, 6:04 PM
#1

Bra artikel. Intesant läsning.

Trollhassel
3/10/09, 6:42 PM
#2

Välskriven artikel! Snygga bilder!

Med Vänliga hälsningar

Myra Dessjack Medarbetare på Reptiler

Mona22
3/10/09, 10:21 PM
#3

vart kan man hitta såna. har letat lite överallt. finns ingen som har just den sorten verkar det som, där striporna är lika långa eller hur man ska beskriva.

[peter54]
3/10/09, 10:28 PM
#4

Jag har. Ormarna på bilderna är mina. Det blir väl en eller två kullar i år skulle jag tro. De brukar vara leveransklara mot slutet av sommaren.

Mona22
3/10/09, 10:30 PM
#5

vad trevligt. finns intresse här allafall. ska bara övertala gubben att ta hem en till. vi har redan ett zoo tycker han Oskyldig

Upp till toppen
Annons: