10 Informationsblad Ödlor

Dabbagamer (Uromastyx)

2008-11-23 15:01 #0 av: AndreasS

Dabbagamer är ett släkte av ödlor som kommer ursprungligen från norra Afrika och västra Asien.

Det är robusta ödlor där kroppen är längre än svansen. Längden på dabbagamer varierar lite mellan arterna, men normalt sätt hamnar de på cirka 30 till 50 centimeter. Med undantaget av den egyptiska dabbgamen (Uromastyx aegyptia) som kan bli rätt mycket större. Juvenilerna är ganska enkelt färgade i olika nyanser av brunt, men i samband med åldern så utvecklar de alla möjliga färger, allt från gult, grönt, blått och rött. Kroppen är lite tillplattad och ödlorna är försedd med en taggig svans. Denna används vid hot då ödlan flyr ner i sitt hål och lägger sig skyddad bakom svansen.

Dabbagam

Något som utmärker dabbagamen från andra reptiler är förmågan att vistas i extrema temperaturer, de är ofta ute långt efter alla andra djur dragit sig tillbaka. Dabbagamer är dagaktiv och deras föda består nästan uteslutande av växter. Dabbagamerna är mästare på att ta till vara på vatten och behöver nästan aldrig dricka, de får i sig vätskan genom växterna. Salt avsöndras från näsborrarna.

Dabbagamer hölls ibland i terrarium med höga temperaturer under dagtid, cirka 55°C i den varma delen och cirka 30°C i den kalla delen. Vissa dabbagamer kan bli relativt "tama", den som är känd för att bli tillförlitlig är Uromastyx ornata.

En dabbagam kan bli upp emot 20 år i terrarie vid de rätta förutsättningarna.

Artileln använder sig utav text från wikipedias artikel om dabbagamer.

Anmäl
2008-11-23 15:59 #1 av: AndreasS

Detta var det jag hittade om denna ödla. Men är det någon som sitter med info och fakta om detta så lägg gärna in det här.

Anmäl
2008-11-25 19:26 #2 av: AndreasS

Tycker själv att denna ödla är ful/läcker.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.