10 Informationsblad Ödlor

Kameleonter (Chamaeleonidae)

2008-11-06 12:38 #0 av: AndreasS

Är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass.

Jackson kameleontDe har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt med en knappt synlig hals. De smala och delvis trinda benen är försedda med fem tår. Tårna är undertill klädda med en kornig hud och bildar ett slags griporgan.

På framfötterna är de tre inre och de två yttre sammanvuxna, liksom de tre yttre och de två inre tårna på bakfötterna. Stjärten är trind och stark, avsmalnande mot spetsen och kan hoprullas snäckformigt. Huden saknar fjäll, men är i stället försedd med små, korniga upphöjningar, mellan vilka ibland det finns små plåtar och släta fält.

Yemen kameleont

Ögonen omsluts kapselformigt av starka ögonlock, som bara lämnar en liten, rund öppning för pupillen. Båda ögonen är fullkomligt oberoende av varandra i sina rörelser och kan riktas åt två olika håll samtidigt. Denna egenskap gör det möjligt för kameleonten att, utan att röra sig, betrakta hela sin omgivning och enkelt upptäcka sitt byte. Tungan ligger i vilande tillstånd sammandragen i svalget, men kan sträckas ut till 1-1,5 gånger kroppslängden.

En kameleont kan smälta in i sin omgivning genom att ändra färg.

Kameleonterna är kända för sina färgförändringar. Färgbyten sker med hjälp av optiska hudceller som ligger i olika skikt på varandra. Varje skikt skapar en annan färg. Det är viktigt att understryka att man förr trodde att kameleonter skiftade färg efter omgivningen, men att detta är en myt. Istället är färgskiftningen en del av kroppsspråket som meddelar sinnesstämning och humör.

De lever i Gamla världen och huvudsakligen i Afrika. Det finns 288 beskrivna kameleontarter (2004) och ett stort antal tillhör släktet Chamaeleo. Nästan hälften av dessa arter finns på Madagaskar.

Kameleont

Artikeln använder sig bl.a utav text från Wikipedias artikel om kameleonter.

Anmäl
2008-11-06 14:04 #1 av: koffra

Kanon !

Det är riktigt trevliga ödlor ! Iof har jag bara en , men fler kommer det säkert att bli !

På tal om tungan så blir jag lika överaskad varje gång jag ser den äta !!

 

Bifogar en liten bild på hur det ser ut när den skjuter ut sin tunga .

 

Anmäl
2008-11-06 17:04 #2 av: AndreasS

Riktitg läckert och se när dom fångar sitt byte.

Anmäl
2008-11-06 19:09 #3 av: Musiken

Jag ar sa sugen pa att kopa en av kamelonterna de har i djuraffaren, men jag vet inte hur det skulle bli om jag far for mig att flytta hem till Sverige igen sen..

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.