11 Informationsblad Spindlar

Fågelspindlar

2008-10-19 16:16 #0 av: AndreasS

Familjen Theraphosidae omfattar 843 arter i 13 underfamiljer.

Fågelspindlarnas gift har felaktigt ansetts som farligt för människan. Man trodde att spindelbitna offer kunde botas genom hastig dans intill utmattning (tarantella). Olika verkliga och inbillade sjukdomstillstånd skylldes också på bett av fågelspindlar. I bl.a. Italien gav detta upphov till danshysterier med många simulerande deltagare, något som så småningom övergick till att bli rena folkfester.

Art i släktet Brachypelma troligen juvenil B.
Bilden föreställer en art i släktet Brachypelma troligen juvenil B.Underfamiljer

 • Acanthopelminae - 1 släkte Acanthopelma
 • Ischnocolinae - bland andra, Ischnocolus, Chaetopelma
 • Selenogyrinae
 • Spelopelminae - grottlevande arter
 • Theraphosinae - största familjen, bland andra, Brachypelma, Theraphosa
 • Aviculariinae - bland andra trädlevande Avicularia, men också marklevande Ephebopus
 • Eumenophorinae - bland andra, Citharischius
 • Stromatopelminae - trädlevande Stromatopelma, Heteroscodra
 • Harpactirinae - bland andra, Pterinochilus, Harpactira
 • Ornithoctoninae - asiatiska marklevande bl.a. Haplopelma
 • Selenocosmiinae - asiatiska marklevande, bl.a. Selenocosmia
 • Poecilotheriinae - indiska- sri lankesiska Poecilotheria
 • Thrigmopoeinae - 2 släkten, indiska

Lite mera fakta samt hur man sköter en fågelspindel.

Fåglspindeln kallas också tarantel. Den finns nästan i alla världsdelar men de vanligaste arterna som förekommer i zoohandeln brukar komma från Sydamerika, även om de kan härstamma från Australien och Asien.Fågelspindel
Fåglspindeln kallas också tarantel. Den finns nästan i alla världsdelar men de vanligaste arterna som förekommer i zoohandeln brukar komma från Sydamerika, även om de kan härstamma från Australien och Asien.


Ensam eller fler

Man bör ovillkorligen hålla fågelspindlar ensamma. De är inte vänliga mot artfränder.


Terrarium och inredning

Det går lika bra att använda ett akvarium som ett terrarium som hem till fågelspindeln. Det kan vara både i plast eller i glas. Som bottenmaterial använder man fågelsand, akvariegrus, täckbark eller jord. Inred med mycket klättermöjligheter och bra gömställen. En del av arterna gillar att gräva bon i sanden under någon sten eller rot. Tänk på att akvariet eller terrariet ska vara rymningssäkert. En del spindlar lär sig att öppna lock och ger sig gärna ut på upptäcksfärd. Lägg in en skål med vatten som fågelspineln kan dricka ur. Om du har en spindel som gillar lite högre luftfuktighet, ska du spraya vatten med en blomspruta i terrariet ett par gånger i veckan. Placera terrariet dragfritt och varmt så att din fågelspindel inte fryser då de gillar värme. En del arter vill ha högre temperatur, då kan man placera en värmematta under terrariet.


Foder och sånt

Fågelspindeln är karnivor. Det vill säga köttätare. I fångenskap erbjuder man den syrsor, mjölmaskar, zophobaslarver, gräshoppor och muspinkisar som man kan köpa i zooaffären. All mat man serverar ska man vitaminberikade. Det gör man lättast genom att pudra foderdjuren med ett pulver, som innehåller vitaminer, mineraler och spårämnen. Sommartid går det bra att variera kosten med naturligt förekommande insekter som man fångar. Dessa är ju redan naturligt berikade med livsviktiga vitaminer och mineraler.

Hantering av fågelspindeln

En del arter beteckans som lugnare. Det vill säga att de är mer hanterbara och blir inte så lätt stressade. Andra betecknas som aggresiva och då bör man ha erfarenhet av fågelspindlar innan man ger sig på att ta ut den ur sitt terrarium. Om en spindel känner sig hotad, reser den sig upp på bakbenen och flaxar med frambenen. Då ska man definitivt inte försöka ta ut den! Den kan bitas eller sprätta fina hår från bakkroppen mot dig. Giftet är varierande farligt för oss människor. En del är i princip inte giftigare än en geting, medan andra kan få en fullvuxen karl i däck. Blir man biten bör man uppsöka sjukvård för att vara på den säkra sidan. Glöm inte namnge arten du bivit biten av. Sprätter den hår mot dig kan du få eksemliknande reaktioner. Det kliar ganska mycket och har du oturen att få håren i ögonen blir man förblindad ett tag.


Tips och råd

Fågelspindlar lever i cirka 10 - 20 år. De första åren kan de ömsa skinn så ofta som fyra gånger på år! När spindeln ska till att ömsa blir den väldigt sårbar. Lämna den ifred så att den inte blir stressad. När den är äldre ömsar den bara en gång per år. Är det en hane slutar den att ömsa efter att ha blivit könsmogen. Honor är alltid större än hanar. Fågelspindeln blir könsmogen vid cirka sex till åtta års ålder. Den vanligaste dödsorsaken hos fågelspindlar är fall från höjd. De tål inte att tappas då de krossas av underlaget. Tänk på det då du hanterar din spindel.

 

Artikeln använder sig bl.a utav text från Wikipedias artikel om fågelspindlar.

 

Anmäl
2008-10-19 19:10 #1 av: Wassago

Här e min ena A. genikulata En lite  mer än halv vuxen hona på ca 8cm i kroppen redan!

Äter levande fuzzis ett par tre gånger i månaden ung.

Anmäl
2008-10-21 17:07 #2 av: spiindeel

Jätte roligt att ni skrivit om fågelspindel.! :)

 

På bilden min Brachypelma Boehmei.. *trollbunden*

Anmäl
2008-10-22 02:04 #3 av: Musiken

Här är min pojkväns spindel Fluffy :)

Anmäl
2008-10-22 10:48 #4 av: floppy

Huh, bara ryser när jag ser bilderna, endå bara MÅSTE jag titta Cool

Anmäl
2008-10-23 23:00 #5 av: Chimney

varför varför varför är sambon så känslig mot spindlar?? >_<

 

ingen som har metallica att visa?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.