11 Informationsblad Spindlar

Korsspindel - Araneus diadematus

2008-10-19 11:58 #0 av: AndreasS

Korsspindel (Araneus diadematus) är en spindelart i familjen hjulspindlar. Den är mycket vanlig i Europa (inklusive Sverige) och delar av Nordamerika.

Honorna, som är större än hanarna, kan bli upp till 18 mm långa och bakkroppens bredd brukar vara drygt hälften av kroppslängden. Dess grundfärg varierar kraftigt mellan olika individer, från ljust gul eller brunröd till mörkgrå. Korsspindlarna har dock alltid flera vita prickar på bakkroppen som formar ett kors, därav namnet. Den saknar luktsinne och har dålig hörsel. Den har inte heller några antenner.

Parningsritualen är lång och invecklad, för att hannen ska kunna närma sig honan utan att hon misstar honom för ett byte. Det händer att hannen inte överlever parningen, utan blir dödad och uppäten av honan. Anmärkningsvärt är att honans äggantal ökas efter att hon har ätit upp hanen. Parningen sker oftast i augusti - september. Efter att honan lagt sina ägg dör hon. Äggen kläcks nästföljande vår.

Korsspindlarna är kända som skickliga nätbyggare. De jagar mat genom att spinna ett nät som insekter fastnar i. Korsspindlar förlamar sina byten med gift när de sitter fast i nätet. Honan spinner en halvmeter stora nät, ofta i trädgårdar eller ute i skogen.

Korsspindel - Araneus diadematus
Foto: André Karwath
Bilden ligger under Wikimedia Commons

Kuriosa

Det är en vanlig uppfattning att korspindeln är den enda giftiga spindeln i Sverige. Sanningen är att så gott som alla spindlar använder gift som vapen. En korsspindel har ett svagare gift än en geting. Den är inte giftig för människan. Ett bett ger en lätt klåda och en svullnad som en myggstick. Besvären går över inom en timma. Den biter nästan aldrig människor. Nästan alltid är det andra småkryp eller andra orsaker som gör att folk tror att de blivit bitna av spindlar.

Artikeln använder sig utav text från Wikipedias artikel om korsspindel.

Anmäl
2008-10-19 12:49 #1 av: Wassago

Intressant läsning Andreas!

Anmäl
2008-10-19 12:56 #2 av: AndreasS

Tog fram artikeln för att det kom upp en fråga inne på djurfoto där det lades upp en ild på en spindel och personen frågade efter vad det kunde vara för sorts spindel. Och den lilla rackaren på bilden var just en korsspindel.

Anmäl
2008-10-23 12:24 #3 av: Mikaela_B

Gud dom är så hemska :P
Gott om dom finns det i min farfars källare på landet, lys med en ficklampa där så har du hela taket fullt med kockonger och nät på sommaren! usch ryser på bara tanken, enda platsen på jorden jag vägrar närma mig!

Men intressant läsning iallafall Andreas :)

Anmäl
2008-10-23 22:57 #4 av: Chimney

ååh, så fiiina <3

måste kolla om det är sånna vi har på laduväggen :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.