2008-10-31 20:02 #0 av: AndreasS

Vill på detta sätt önska både gamla och nya medlemmar här på Reptiler iFokus en trevlig halloween och bunkra upp hemma med godis till alla monster som kommer och knackar på dörren.

hälsning

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA kom den till Sverige i slutet av 1990-talet, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige.

Halloweenfirande finns omnämnt i Sverige redan på 1950-talet och 1960-talet. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid Halloweenfirande i Stockholm 1961.

Dock är det först i början av 1990-talet som några större ansträngningar att lansera högtiden görs. Hard Rock Cafe i Stockholm tillsammans med Buttericks gick 1990 ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid. Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993.

Det var dock först 1997 som firandet började uppmärksammas av tidningar och i övriga detaljhandeln.

Halloween har aldrig riktigt slagit kommersiellt i Sverige. År 2007 slutade Svensk Handel att marknadsföra Halloween. Dock firas den fortfarande på förskolor och fritidshem. Även av en del tonåringar firas Halloween men det avtar starkt även där.


Halloween firas alltid 31 oktober i USA. Dock ska inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvaravarande rent katolska helgen i Sverige. Tyvärr råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november.

Artikeln använder sig utav text ur wikipedias artikel om Halloween.