11 Informationsblad Spindlar

Svarta änkan - Latrodectus mactans

2008-10-19 12:24 #0 av: AndreasS

Svarta änkan (Latrodectus mactans) är en av världens giftigaste spindlar.

Giftet kallas latrotoxin; bettet är vanligtvis inte dödligt för en frisk människa. Svarta änkan har fått sitt namn av att honan, i likhet med många andra spindelarter, dödar och äter upp hanen efter fullbordad parning, då ett hundratal ungar kommer fram, och dels av att den är svart. Den är c:a 1 cm stor och i födan kan det ingå mindre spindlar och insekter. Liksom de flesta andra spindlar använder de nät.

Svarta änkan (Latrodectus mactans)

Förekomst

Det finns egentligen ett 30-tal sorters änkespindlar (Latrodectus), vilka alla är mer eller mindre giftiga - dessa förekommer på alla kontinenter förutom Antarktis. Således förekommer det änkespindlar i södra Europa (Latrodectus tredecimguttatus), i Afrika, Asien, Sydamerika och Australien (Latrodectus hasselti). I mellersta och södra USA återfinns 3 sorter varav en är den ökända svarta änkan (Latrodectus mactans). Den klotrunda svarta kroppen och den välkända röda timglasformade fläcken på undersidan av bakkroppen gör den lätt att känna igen - de flesta änkespindlarna delar för övrigt ofta färgkombinationen svart och rött. Den var förr vanligt förekommande på utedass, vilket kunde ha sina risker för den mänskliga besökaren. Det har även förekommit att den exempelvis följt med bilar som importerats från södra USA. Ett tiotal exemplar av spindeln upptäcks i Sverige årligen och Naturhistoriska riksmuseumet uppger att spindeln håller på att etablera sig i landet.

Spindelnät

Bett

Bettet är vanligen inte dödligt förutom för gamla eller sjuka människor, men kan i de delar som exponeras för spindeln vara mycket smärtsamt. Ett bett av en svart änka kan förbli obemärkt under några minuter. Sedan kommer kraftiga från bettet utstrålande smärtor som sprids till kroppens muskulatur. Smärtorna kan bli mycket svåra och offret kan få andningssvårigheter. Symptomen klingar av efter omkring två dagar.

Under sent 90-tal fann forskare som studerat hur honspindeln ätit upp sin partner, att endast ett fåtal utvecklar ett särskilt serotin som skiljer sig från det vanliga giftet. Varför bara vissa honor utvecklar detta särskilda gift vet man inte. Vad man däremot vet är att efter bettet av den så kallade "[nontoxida svarta änkan]" bedövas och stelnar hela offrets kroppsmuskulatur. Spindeln får då tid på sig att fånga in offret och äta det. Vad giftet gör för skada på människan vet man inte, då inget fall har rapporterats.

Artikeln använder sig utav text från Wikipedias artikel om Svarta änkan.

Anmäl
2008-10-19 12:43 #1 av: Wassago

Bra skrivet!! Hade en gång i tiden en del olika änkor och fick dessutom ungar av dom!

Anmäl
2008-10-19 12:57 #2 av: AndreasS

Hua spindar är inte mina vänner, har ingen direkt fobi för dom men vill inte ta i dom.

Anmäl
2008-10-19 13:38 #3 av: Wassago

Ha ha, kan säga att jag haft spindlar till å från sen början av nittiotalet men skulle aldrig falla mej in att ta i dom! Men dom är mycket fachinerande djur! Har fyra st för närvarande!

Anmäl
2008-10-19 21:28 #4 av: Ladyinred

spindlar är nog ett av få djur som inte kommer flytta in här. inte på grund av att jag själv är rädd utan för att så många andra är det. skulle inte få några gäster alls mer då:S sen tycker jag att insekter är en väldigt bökig föda att hålla. vill inte ha dom i väggarna...

Anmäl
2008-10-19 23:32 #5 av: Wassago

Nu e ju visserligen inte spindlar insektdjur men förstår poängen! Flört

Anmäl
2008-10-20 11:24 #6 av: Ladyinred

menade ju inte spindlarna utan deras mat :P

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.