03 Ifokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-08 19:33 #0 av: AndreasS

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är Öga
det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt, detta gäller även smileys så ska ni skriva en smiley så använd iFokus smileys. Programmet översätter och läser förkortningar och skrivna smileys som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra. undvik även alla dessa olika nya förkortningar, smileys (använda de som finns på iFokus) och andra konstiga tecken som inte finns i det svenska talspråket.

Vill ni själva prova på hur det är och hur det fungerar så kan ni ladda ner skärmläsare här.

Tack för att ni visar förståelse för detta.

Börja en mening med stor bokstav och avsluta en mening med punkt.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

AndreasS
Sajtvärd på Reptiler iFokus


Anmäl
2008-11-06 20:41 #1 av: AndreasS

Puttar denna artikel då jag ser att inte alla har förståelse för detta, samt använd iFokus smileysar för att underlätta det artikeln tar upp. Egna smileys läses precis som man skriver dom. IFokus smileysar har en dold bild text som uppfattas at eb skärmläsare.

Anmäl
2009-04-27 09:58 #2 av: AndreasS

Puttar upp denna artikel.

Anmäl
2009-06-28 20:10 #3 av: palsternackan

jättebra artikel, jag måste försöka bättra mig på att skriva, ska ladda ned programmet bara för att höra hur det låter.

Anmäl
2010-03-08 16:27 #4 av: AndreasS

Lyfter denna artikel för nytillkomna medlemmar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.