06 Gästskribenter

Hur jag blev med majsorm

2008-08-21 21:34 #0 av: Asa-N

Jag har alltid varit fascinerad av ormar och tänkt att någon gång ska jag ha en egen. Nu har jag det, efter ca 38 år!!

När jag var i 11-12-årsåldern så skulle klassen samla in pengar till en klassresa vi skulle göra i 6:an. Jag bodde då i en liten stad och i grannstaden bodde Stefan Rydén, en kille som spelade gitarr och sjöng och han hade en boa-orm! Han kom och spelade en kväll i skolmatsalen och hade med sig ormen till min stora lycka, minns ej vad hans orm hette men från den stunden var jag helt förälskad i dessa långa muskulösa djur. Jag fick nämligen hålla i den!!

Hur som helst så tiden gick och inte skaffade jag någon orm, men önskan svalnade aldrig.


Tidigt i våras vart jag bekant med en tjej här på iFokus som bor på krypavstånd från där jag bor och hon har 4 majsormar. Vi var upp och hälsade på hos henne och hennes dotter och fick möjlighet att bekanta oss med deras ormar. Jag vart mycket förtjust i hennes röda albino så det vart snabbt min favvo. Denna hona levde tillsammans med en snygg hane och kompisen hoppades på att hon skulle lägga ägg snart och undrade om jag i så fall, om det vart några bebisar, var intresserad av en? Jaaaa svarade jag och dottern unisont.


Efter några veckor ringer kompisen och säger att nu har hon lagt ägg!


Dunder och kanoner, nu gällde det att få lite fart under galoscherna här. Turligt nog så dröjer det ju ca 2 månader innan äggen kläcks och sedan ska de ju "äta o skita" som de ska innan de kan flytta. Så vi började med att låna en bok av kompisen om majsormar, det var en bok på engelska som heter "Cornsnakes in captivity" och är skriven av Don Soderberg. Denna bok läste vi från pärm till pärm, jag surfade runt på nätet och läste allt jag kom över om ormar och jag hittade denna sajt, Reptiler iFokus. Här har jag ställt en massa frågor, många kanske "dumma" men frågar man inte så får man inget veta och det finns inga dumma frågor.


Äggen "jäste" på och jag började leta runt efter ett terrarium och hittade ett efter ett tag inte långt från där vi bor så det köpte jag och skurade så det sken.


Nu var det en evig väntan på att äggen skulle kläckas, men under tiden så lyckades mamma orm, på något sätt mekka sig in i burken med ägg och självklart vände hon på dem!!! Detta är ju inte bra när det gäller ormägg, de ska ju aldrig vändas. Så för att göra en lång tråkig historia kort så kom det inget ur äggen. Behöver jag tala om hur besvikna vi vart dottern och jag? Nej jag tror inte det.

Nu sa jag till dottern att nu ska vi ha en majsorm, så enkelt är det bara. Så jag började leta runt bland annonser på Blocket och hos olika uppfödare. Den resan lärde jag mig mycket på, pratade med några säljare som egentligen inte förtjänar att nämnas än mindre ha djur, men jag ska inte gå in på de tråkiga detaljerna.

Men till slut fick jag kontakt med en tjej som hade ett gäng bebbar som var födda i april och som "åt och sket" som de skulle. Vi hade först mailkontakt, därefter avancerade vi till telefon och därefter vart jag klar över att från henne ville jag köpa. Efteråt fick jag från min väninna höra att det är en mycket bra tjej, både hon och syster hennes.

Idag var det så äntligen dags att hämta hem lille Kludd. Han är en amelanistisk majsis och väldigt söt tycker både jag och dottern.

 

Sammanfattning för dig som står i begrepp att köpa din första majsorm

  • Läs allt du kan komma över om ormens skötsel
  • Välj säljare med omsorg, åk dit och titta, prata med säljaren
  • Kolla hur ormarna har det hos säljaren
  • Kontrollera att ormen du ska köpa är i bra kondition och inte har några skador, kvalster eller liknande
  • Var aldrig rädd att fråga erfarna uppfödare, det är det bästa sättet att lära sig

 

Ovanstående punkter gäller egentligen för vilket djur man än skaffar, men i synnerhet för ormar som behöver lite speciell miljö i sitt boende bl.a. med temperatur och luftfuktighet.

 

Anmäl
2008-08-21 21:46 #1 av: AndreasS

Riktigt bra artikel. Intressant läsning. skulle ju ocså ha en snodd från din vän som du skriver om men det löste sig på ett på ett annat sätt. Får hem min snodd efter mässan i Stockholm i slutet på september. Dessa väntans tider..........

Än en gång kanon berättelse.

Anmäl
2008-08-21 21:55 #2 av: Asa-N

Tack :o)

Ja fy för denna väntan, är så glad att den är över för min del :o)

Anmäl
2008-08-21 23:20 #3 av: Wassago

Kanonbra läsning Åsa! Men du... din väntan e nog bara över för tillfälligt, för när man väl blivit "ormbiten" så blir det lätt fler... ;)

Anmäl
2008-08-21 23:54 #4 av: Asa-N

Hahaha ja det är väl med det som med tatueringar, man vill ha fler Skrattande

Fascinerande djur :o)

Anmäl
2008-08-21 23:57 #5 av: AndreasS

Jag kan ärligt säga att jag bara skulle ha en orm och nu väntar jag på min andra. Men från början var det sagt att jag bara skulle ha min skäggis. Nu har jag en skäggis, en majsorm och snart blir det en majsorm till.

Reptiler är en drog.....

Anmäl
2008-08-22 00:04 #6 av: Asa-N

Ja det är ungefär som här med guldhamstrarna. Vi skulle bara ha en enda. Just nu har vi 8 st guldhamstrar, 6 st gerbiler och 2 st roborovski dvärghamster och på lördag kommer en guldis till och på tisdag flyttar en annan och nästa lördag kommer 2 robbe-honor till mina hanar från Danmark *S* Jag är dessutom registrerad uppfödare av dessa 3 djurslag.

Djur är en drog, kan inte tänka mig ett liv utan dem och nu är Kludd, majsisen, en av dem som jag inte vill vara utan :o)

Anmäl
2008-08-22 15:28 #7 av: Asa-N

Skulle vilja lägga till en punkt i min artikel:

Ha aldrig för bråttom när du ska köpa din majsorm.

Jag menar att man ska ta sig tid och kolla runt innan man slutligen bestämmer sig.

Är det någon mer som har tips så skriv gärna in dem här.

Anmäl
2008-08-31 19:05 #8 av: AndreasS

Och nu har jag en kullbror till Kludd Glad

http://reptiler.ifokus.se/ShowUserFile.aspx?BinaryId=e3d0232f-dfc7-47a6-9d78-a9b1eaa06777

Anmäl
2008-08-31 19:28 #9 av: Asa-N

Jätteskojjigt #8 :o) fina ormar är det :o)

Anmäl
2008-08-31 19:36 #10 av: AndreasS

H*ll yes, och hur snälla som helst.

Anmäl
2008-10-17 19:33 #11 av: spiindeel

ååh, ormen är jätte fin.. bloodred majsorm är min faviorit orm... och en dag så måste jaag bara ha en,!XD

Anmäl
2009-02-22 12:25 #12 av: Asa-N

Kludd har nu vuxit rejält Skrattande från att ha varit ca 41 cm när vi fick hem honom så är han nu ca 70 cm!!!

 

Anmäl
2009-02-25 04:50 #13 av: mandariiin

hehe, ormar växer väldigt fort när dom är "små".

mina växer så det knakar ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.