04 Allmänt

Steve Irwin

2008-08-22 15:38 #0 av: AndreasS

Stephen Robert "Steve" Irwin, född 22 februari 1962 i Essendon, Victoria, Australien, död 4 september 2006 utanför Port Douglas, Queensland, Australien, var ägare till och chef för Australia Zoo i Beerwah, Queensland, Australien. Han var mest känd som "Krokodiljägaren", vilket är namnet på den okonventionella naturdokumentärserie i vilken han var värd, assisterad av sin amerikanskfödda fru, Terri Irwin. Jag vill på detta sätt vara med att minnas en stor man inom herpetologin.


Tidigt liv:

Steve Irwin föddes den 22 februari 1962 i Essendon, en förort till Melbourne. Han flyttade med sina föräldrar Lyn och Bob Irwin till Queensland år 1970. Hans pappa Bob var mycket intresserad av reptiler och hans föräldrar grundade ett litet zoo, "Queensland Reptile and Fauna Park" där Irwin växte upp med krokodiler och andra reptiler.

 

Steve Irwin


Irwin hjälpte till med att mata djur, sköta underhåll och andra småsaker i parken. När Irwin fyllde sex år fick han en pytonorm. Han började att sköta krokodiler när han var nio år och hans far hade lärt honom att handskas med reptiler sedan han var liten. Han blev "krokodiljägare", det vill säga han fångade krokodiler som bodde för nära bebyggda trakter och tog dem till familjens park. Irwin följde sin fars fotspår och blev frivillig vid Queenslands delstatsregerings krokodilhanteringsprogram för östkusten.

Uppmärksammat framträdande:

Han blev uppmärksammad och ifrågasatt 2004, då han under en uppvisning i en djurpark matade en krokodil och samtidigt bar på sin två månader gamla son.

Död:

Steve Irwin avled efter att han blev stucken av en spjutrocka den 4 september 2006 omkring klockan 11:00 (lokal tid). Vid olyckstillfället höll han på att göra en undervattensdokumentärfilm, Ocean's Deadliest. När han simmade över bottnen passerade han över en spjutrocka som av någon orsak aktiverade sin självförsvarsmekanism, en pisksnärtslikanade svans som är utrustad med en lång, dolkformad gifttagg. Irwin träffades i hjärttrakten av taggen där den bröts av. Han reagerade med att omedelbart dra ut den avbrutna taggen ur sitt bröst, men eftersom den hade stuckit hål på hans hjärta, avled han av skadan. Olyckan skedde i vattnen utanför Port Douglas, norr om Cairns, Australien. Han dödförklarades i en helikopter innan han kom fram till sjukhuset. Steve Irwin blev 44 år gammal. Hela olycksförloppet fastnade på film, men filmen beslagtogs av den australiensiska polisen.

Remembersteve.com minnes-sida för Steve Irwin (på engelska)

Denna artikel omfattas av GNU Free Documentation License.
Den använder sig av material från Wikipediaartikeln "Steve Irwin".

Bilder: This files is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 License
Foto: Richard Giles

Anmäl
2008-08-23 01:39 #1 av: [peter54]

Ja det där är tragiskt. Nu gör australisk TV dock storkovan på en serie med dottern till Steve och Terri Irwin, Bindi Irwin, där hon berättar om sin fantastiska pappa.

För övrigt kan jag tillägga att rockan på svenska heter stingrocka och inte spjutrocka.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-08-23 08:50 #2 av: Asa-N

Instämmer med Peter här, tycker det är bedrövligt att de lyfter fram dottern på detta sätt.

Anmäl
2008-08-23 16:24 #3 av: Wassago

Ja... han var speciell i alla fall...

Anmäl
2011-03-23 10:43 #4 av: Tempo1

R.I.P snart 5år sedan har följt varge program av han :( otrolig man! <3

Anmäl
2011-06-01 19:05 #5 av: [Samsonmaster14]

Aww, jag kollade också på alla hans program flera gånger! Han är min förebild :_)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.