07 Informationsblad Ormar

Kalifornisk kungssnok (Lampropeltis californiae)

2008-01-10 22:45 #0 av: [peter54]

Den kaliforniska kungssnoken (Lampropeltis californiae), är utan jämförelse den mest förekommande representanten för Lampropeltissläktet i terrarier världen över. Det förekommer mer än 20 olika färg- och teckningsvarianter. Populariteten beror på att den dels är mycket vacker att se på och dels att det är ett av de allra mest lättskötta och tacksamma terrariedjur man kan ha.

Allmänt om kungssnok
Efter revidering av taxonomin, har den tidigare arten kungssnok (Lampropeltis getula), som var uppdelad i sju underarter, istället blivit till fem arter, varav den kaliforniska kungssnoken är en och den tidigare underarten svart mexikansk kungssnok (L. g. nigrita), betraktas nu som en sydlig variant av den kaliforniska kungssnoken. Dock bör nämnas att inom herpetologihobbyn och även bland en hel del professionella herpetologer, är acceptansen för den nya taxonomiska kartan låg. Sannolikt kommer det gamla systemet gälla inom överskådlig tid.

De övriga är spräcklig kungssnok (Lampropeltis holbrooki), svart kungssnok (L. nigra), ökenkungssnok (L. splendida), östlig kungssnok (L. getula), med fyra underarter; Brooks kungssnok (L. g. brooksi), floridansk kungssnok (L. g. floridana), Apalachicolakungssnok (L. g. meansi) och Outerbankskungssnok (L. g. sticticeps).

Kungssnokarna är i huvudsak svarta eller bruna med vita eller gula teckningar i form av ringar eller länkmönster, något som också givit upphov till den alternativa beteckningen ”kedjesnok”.  Hos någon enstaka lokalvariant finns även lite röd pigmentering. Namnet kungssnok har arten fått genom sitt födoval, den jagar och äter andra ormar, även giftiga sådana så länge de är lagom stora.

Kalifornisk kungssnok
En grynings- och skymningsaktiv, i huvudsak marklevande, medelstor orm med blanka fjäll. Det vetenskapliga namnet Lampropeltis betyder faktiskt skinande eller blänkande fjäll. Under dagen håller sig kungssnoken vanligen gömd under någon stubbe eller i ett gnagarhål och kommer bara ut i dagsljus för att värma sig i solen.

Utseende
Detta är en medelstor snok, maxlängden ligger på upp till 160 cm och omkretsen kan på riktigt stora individer bli 17-18 cm. Utseendet varierar ovanligt mycket inom en och samma underart. De kan vara ringade, bandade, stripade, fläckiga, sadelmönstrade och enfärgade. De kan också ha omvända färger i alla dessa teckningsvarianter, alltså att de är vita eller gula med svart eller brun teckning. Naturligtvis finns även albinistiska former och sådana med alla mönster sammanblandade eller ospecificerad teckning, dessa brukar kallas ”aberrant”.

coastal stripecoastal banded

 coastal stripe                    coastal banded

desert dot & dashreverse spotted   
 DESERT DOT & DASH      REVERSE SPOTTED

Utbredning och habitat
Den kaliforniska kungssnoken kommer som namnet antyder från Kalifornien, men utbredningsområdet sträcker sig från södra Oregon till södra Utah, Arizona, Nevada, Kalifornien, Baja Peninsula och nordvästra Sinaloa i Mexiko. Den kaliforniska kungssnoken återfinns i en rad olika biotoper från ökendominerad inlandsterräng till fuktiga lövskogsklädda floddalar och Stilla havskustens starrgräsklädda sanddyner. De är riktiga opportunister som jagar och tar bytesdjur av alla upptänkliga slag som gnagare och andra mindre däggdjur, fåglar och deras ägg, groddjur, ormar och ödlor.

Hållande och skötsel
Den kaliforniska kungssnoken är en av de mest lättskötta ormar man kan ha. De blir lätt handvana och bits ytterst sällan om man inte provocerar dem hårt. Undantag är nykläckta ungar som biter allt som kommer för nära. Småttingarna mäskar förstås också och det kan äldre individer också göra om de inte är handvana. Enstaka exemplar kan vara aggressiva, men dessa har ofta hanterats illa tidigare, eller fått svälta. Hungriga kungssnokar tenderar att vara mer aggressiva än välfödda.

Terrariet till en vuxen kungssnok bör vara cirka 120 x 60 x 60 och man kan välja inredning mer eller mindre fritt under förutsättning att man ser till att förse ormen med bra gömställen, en stor vattenskål och en liten värmematta under terrariet i något av de bakre hörnen. Temperatur mellan 23 och 30°C, luftfuktigheten ska vara förhållandevis låg 40 - 50 %, annars drabbas de lätt av respiratoriska sjukdomar. Belysningen är inte speciellt viktig, en helt vanlig lågenergilampa duger gott. Vad gäller växter väljer jag att använda plast eftersom de här ormarna bökar ganska mycket. Stoppar man in en kruka har ormen snart vält ur hela jordklumpen. Bottensubstrat kan man välja efter eget tycke och smak, jag föredrar torv med lite sand inblandat. Ren sand är olämpligt av två skäl: Det medger inte grävande av de tunnlar som de här ormarna gärna gör. Den flytande delen av avföringen sjunker ner under sanden och sprider sig över stora delar av bottnen, vilket ger upphov till problem med städning och äcklig lukt.

Fortplantning
Se upp! Detta är notoriska kannibaler, släpp aldrig ihop två ormar med avsevärd skillnad i storlek och se till att de inte är hungriga. Jag kan här delge en händelse från min egen verksamhet som kan få vem som helst att bli försiktig: Våren 2005 släppte jag ihop min stora ”coastal phase” hona med en hane av ”desert phase”. Honan är stor, runt 150 cm, hanen var normalstor, kanske 120 cm, men han vägde mindre än hälften av honans vikt. Jag skriver "var" för det gick åt helsike!

Jag satt där på en stol och vaktade medan de ringlade runt varandra, dock kunde jag inte se någon riktig parning, de verkade inte riktigt tända, kanske var parningssäsongen redan över för deras del. Efter en timme fick jag för mig att gå in och fylla på vattenkannan som var tom. Jag var borta några få minuter, men när jag kom tillbaka hade honan dödat hanen och redan börjat svälja.

Jag lät henne hållas eftersom hanen inte gick att rädda, då skulle han ju ändå vara till någon nytta tänkte jag. Det tog nära tre timmar för honan att svälja hela ormen. Två dygn senare hade hon svällt upp såpass mycket att det inte funkade längre - hon spydde upp. Huvudet och kanske tio cm av hanen var nersmält, men i övrigt såg kroppen rätt intakt ut. Efterföljande säsong bevakade jag "kannibalen" som en hök och då gick det bättre. Hon la sedan 17 ägg!

Nåväl, annars är det som vanligt med fortplantningen. Sex till åtta veckor efter parningen lägger honan äggen i den iordningställda äggläggningsboxen. Man placerar äggen i fuktad Vermiculite, en del vatten, tio delar Vermiculite och sedan något som hindrar kondensdroppar att falla ner på äggen. Därefter placerar man dem i kläckaren i 29°C och 80 - 85 % relativ luftfuktighet. Äggen kläcks efter 55 - 60 dagar. Ungarna ömsar efter cirka tio dagar och därefter ger man dem varsin nyfödd muspinkie. Små kungssnokar utgör ytterst sällan några problem.

    

Kalifornisk Kungssnok

Av: peter54

Datum för publicering

  • 2008-01-10

Fotokälla: peter54

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-01-11 00:50 #1 av: Pimu

Intressant läsning .. bra artikel .. *ler*

Anmäl
2008-01-11 02:51 #2 av: Venom79

Kanon artikel .. Helt klart blir man intresserad av dessa vackra djur Glad

Anmäl
2008-01-11 08:31 #3 av: Wassago

Kan bara instämma, mycket intressant läsning!

Anmäl
2011-08-07 02:18 #4 av: PlusPlus

Skriver i en gammal artikel nu men jag och min sambo har precis skaffat en kalifornisk kungssnok.

Han har matats med en råttunge (Ca en vecka gamla) var tredje vecka. Är det okej matning elr ska han ha mer/mindre?
Han ser okej ut i kropp osv men samtidigt har jag inte haft nå "verkligt" exempel innan.

Anmäl
2011-08-07 17:23 #5 av: [peter54]

#4 Jag gissar att det handlar om en halvvuxen kungssnok eftersom den matas med veckogamla råttor.

Dock låter det för lite och för sällan. Jag matar mina två- och treåringar med 7 till 10 dagars mellanrum och då får de ungefär 50 gram föda (5 x 10 grams eller 3 x 15 grams möss).

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-08-07 21:34 #6 av: Mona22

Min första orm var en kungssnok. En coastal stripe.Gult band med brun bakgrund. Så vacker och lätthanterlig.

Lite småsugen på att köpa en ny sådan men det står andra ormar på tur innan Tungan ute

Anmäl
2011-08-07 21:50 #7 av: [peter54]

#6 Du menar en kalifornisk kungssnok "coastal stripe". Det finns nio arter av kungssnokar med totalt 50 underarter, så namnet "kungssnok" kan vara ganska många olika.

Glad

 

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-08-07 21:57 #8 av: Mona22

#7 jo ,den såg precis ut som ormen på första bilden av de fyra Tungan ute

Anmäl
2011-08-07 23:57 #9 av: [Dominik]

Jag har ingen orm...men Snakes for ever XD

Anmäl
2011-08-08 19:21 #10 av: PlusPlus

#5  De förra ägarna gav han till en början för mycket så han hade matvägrat och fick då veta att han skulle bara ha var tredje vecka.
Han är runt fyra år.
Ska man kanske prova med varannan dag ist? Och är veckogammal råttunge lagom?

Anmäl
2011-08-08 22:39 #11 av: [peter54]

#10 Jag har inte riktigt koll på hur mycket en veckogammal råttunge väger, men en fyraårig kalifornisk kungssnok räknas som vuxen och bör matas med ett byte motsvarande en vuxen mus (30-40 gram) med ungefär 10 till 14 dagars mellanrum.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2011-08-09 10:31 #12 av: PlusPlus

Okej, tack för tipset :) Lättare att gå på gram på bytena :P Att jag inte tänkt på det. Får prova att väga en av råttungarna innan matdags och antagligen addera lite mat så han slipper "gå" hungrig :P

Förresten, jätte bra artikel :) Gillar den :)
Och tack än en gång för bra svar :)

Anmäl
2011-09-01 20:42 #13 av: [peter54]

Eftersom det finns en tråd med frågor runt den här ormen, lyfter jag tråden.

Glad

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2013-12-10 19:27 #14 av: Helenaw87

Vill man veta mer om färger mm kan man kolla

HÄR

"Fantasy abandoned by reason produces impossible monsters"

Anmäl
2014-03-30 15:10 #15 av: [peter54]

Här är den bästa kaliforniska kungssnok desert banded phase som jag någonsin fått fra efter många, många år av uppfödning. Han blir fem år i augusti.

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.