Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Nya sajter & nyheter 01: Amfibier 02: Bilder 03: Foder 08: Filmklipp: Så funkar det! 11: Giftormar 12: Grodor & Paddor 13: I media 14: Insekter & kryp 02: Allmän info om din reptil 03: Allmänt om herptiler 15: Minneslunden 16: Mässor/Expon/Träffar 17. Nya sajter & nyheter 18: Om sajten 19: Ormar 21: Reptilshoppen - Köpes 22: Reptilshoppen - Omplaceras 23: Reptilshoppen - Säljes 24: Rösta/Tävla 25: Skorpioner 26: Sköldpaddor 27: Sjukdomar 28: Spindlar Terrarieteknik & byggen 30: Transporter 31: Trivselregler 32: Veterinärer Off Topic (annat) 34: Ätliga växter till din reptil 35: Ödlor
08 Informationsblad Skorpioner

Androctonus spp

2008-01-09 22:25 #0 av: Venom79

Androctonus spp, som även går under populärnamnet tjocksvansad skorpion är en av de giftigaste skorpioner i världen. De hittas i halvöknar och öknar i Mellanöstern och norra Afrika och även i delar av Asien. Det är en mellanstor skorpion som kan bli runt 10 cm. Dess gift innehåller ett starkt neurotoxin som är väldigt potent, sticket från en Androctonus dödar många människor varje år. Buthus och Leiurus släktena är två väldigt nära släktingar och deras stick behandlas på samma sätt som Androctonus.

 

 
 Skorpionen på bilden är en A. amoreuxi

Klassificering:
Rike:
Animalia
Stam: Arthropoda
Understam: Chelicerata
Klass: Arachnida
Ordning: Skorpionidae
Familj: Buthidae
Släkte: Androctonus

Beskriven: Ehrenberg, 1828
Första arten hittad: A. australis, Linnaeus, 1758
Etymologi: På grov engelska betyder Androctonus: man-killer. Från Grekiskans andras (?νδρας) som betyder "man" och kteinein (κτε?νειν) som betyder"död".
Storlek: Kan bli upp till 10 cm
Habitat: Öken/halvöken

Utbredning:
A. afghanus - Afganistan.
A. aleksandrplotkini - Mauretanien.
A. amoreuxi - Afrika(Algeriet, Burkina Faso, Tchad, Egypten, Etiopien, Libyen, Mauretanien, Marocko, Mali, Senegal, Sudan), Mellanöstern (Afghanistan, Iran, Israel, Jordanien, Pakistan, Saudi Arabien)
A. australis - Afrika (Algeriet, Chad, Egypten, Libyen, Marocko, Mauretanien, Somalia, Sudan, Tunisien) Mellanöstern (Israel, Pakistan, Saudi Arabien, Yemen) Asien (Indien)
A. baluchicus - Afghanistan, Pakistan.
A. bicolor -Algeriet, Tunisien, Marocko, Niger, Eritrea.
A. crassicauda - Afrika (Marocko, Mauretanien) Mellanöstern (Israel, Saudi Arabien, Kuwait, Irak, Iran, Pakistan, Armenien, Azerbadjan, Afganistan,) Asien (Indien)
A. dekeyseri - Senegal, Mauretanien.
A. finitimus - Pakistan.
A. gonneti - Marocko, Mauretanien.
A. hoggarensis - Algeriet, Marocko, Egypten, Libyen, Tchad, Niger.
A. liouvillei - Algeriet, Marocko, Mauretanien.
A. maelfaiti - Indien.
A. mauritanicus - Marocko, Mauretanien.
A. sergenti - Marocko.


Allmänt: Androctonus spp, som även går under populärnamnet tjocksvansad skorpion är en av de giftigaste skorpioner i världen.
De hittas i halvöknar och öknar i Mellanöstern och norra Afrika och även i delar av Asien.
Det är en mellanstor skorpion som kan bli runt 10 cm.
Dess gift innehåller ett starkt neurotoxin som är väldigt potent, sticket från en Androctonus dödar många människor varje år.
Buthus och Leiurus släktena är två väldigt nära släktingar och deras stick behandlas på samma sätt som Androctonus.

Terrarium och inredning: Androctonus kräver ganska lite när att ha som husdjur. De kan bo i nästan vilket terrarium som helst som har möjlighet till rätt värme och är rymningssäkert.
Det bästa är ett toppmatat terrarium t.ex. ett gammalt akvarie eller en petbox. Helst ett lite högre terrarium eller petbox för de har en tendens till att kunna rymma.
Ventilationen ska vara bra och man ska kunna hålla god fuktighet och värme.
Sand är att föredra som bottensubstrat. Ha gärna bentonit blandat med sand för att de ska kunna göra bättre tunnlar.
Bentonit är en sorts lera som inte flagnar eller smular när det torkar och det håller fukt väldigt bra (det är den dyraste kattsanden i affärer).
Inred gärna med korkbark, någon sten och gärna torrt gräs som ersättning för en växt, mest för syns skull.
Ha gärna en vattenskål eller vattensvamp. Spruta inte vatten direkt på skorpionen då det är lätt för dem att få svamp.

Värme: Androctonus är nattlevande djur och behöver inte värma sig. De spenderar dagen i sina hålor eller under stenar och andra gömmor.
De mår inte bra i för skarpt ljus. De kan inte ballansera sin kroppsvärme i för skarpt ljus och kan dö inom några minuter.
Bästa sättet att värma terrariet är att ha en värmematta under en 3:e del av terrariet.
27-30°C är en bra temperatur att ha terrariet. Ha också gärna lite svalare platser terrariet.
De gräver för att kunna svalka sig, har man för varmt i botten över hela terrariet så gräver dom inte utan ligger bara under en sten eller dylikt.

Föda: Androctonus spp är jägare och fångar och äter alla sorter av insekter, en del spindlar, ödlor och även ormar.
Huvudfödan i fångenskap är syrsor, anpassande till skorpionens storlek. Androctonus ungar vill ha mat ungefär 2gr/vecka.
Dräktiga skorpioner äter inte, ej heller nerkylda skorpioner. Stora skorpioner kan även ta pinkisar men det är inte så ofta det händer, och rekommenderas inte heller att ge dem då det inte är en naturlig föda för dem.

Hantering: Först och främst, hantera aldrig dina skorpioner om de inte är av Pandinus eller Heterometrus släktena, då de släktena anses relativt harmlösa och sticker sällan.
De Androctonus arterna som är tillgängliga i hobbyn anses som för farliga för att hantera.
Androctonus och några av Centruroides arterna och även Tityus och Leiurus har orsakat dödsfall.
Där finns ingen anledning till tro att din skorpion är ofarlig. Var speciellt försiktig med oidentifierade arter från Asien och Afrika.
Om man måste hantera sin skorpion, är det bäst att göra med en lång pincett som man tejpat på spetsarna eller satt mjukplast runt så att man inte skadar den.
När man tar upp den är det bäst att ta den runt kroppen eller vid sticknerven nere vid svansroten.
Skorpioner kan vara extremt snabba och deras svans kan röras med en väldig hastighet och i många konstiga vinklar.
När man flyttar en skorpion från ett terrarie till ett annat är det bästa att använda en liten burk som man täcker med ett papper.

 


FOTO: Venom79

Av: Venom79

Datum för publicering

  • 2008-01-09
Anmäl
2008-01-09 22:39 #1 av: koffra

Gillar din artikel venom !! Imponerande djur det där.

Anmäl
2008-01-09 22:48 #2 av: Venom79

Tackar. Hade jag bara fattat hur man lägger in bilder så hade den blivit så mycket bättre

Anmäl
2008-01-10 01:23 #3 av: AndreasS

Venom79 fixade in bilden som du lagt in adressen till.
När man lägger in bilder som man har på nätet så kan man högerklicka på dom och i menyn väljer man kopiera. När man lägger in bilden i ett forumsinlägg eller i en artikle så högerklickar man igen där man vill att bilden ska ligga och väljer Klistra in det är möjligt att man får justera bildens storlek för att den ska passa in.

Kanon artikel.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2008-01-10 02:51 #4 av: Guteillern

Jättebra artikel, den var intressant att läsa :-)

Lite förvånad att arter som anses för farliga att hantera, får finnas som hobbydjur. Hur försiktig man än är, kan ju något oförutsett hända. Om det som inte får ske, ändå sker, hur är tillgången på motgift och går det att få ta på i tid?

Hälsningar
Ammi

Anmäl
2008-01-10 07:44 #5 av: Wassago

Kanon venonom79!!!! Full pott, visste väl vad jag gjorde när jag lockade hit dej! ;)

Medarbetare på Reptiler iFokus

Anmäl
2008-01-10 13:46 #6 av: Venom79

Jag tackar för dom snälla orden ..

 Angående att dom anses för farliga att hantera så finns det ju djur i hobbyn som är giftigare, en frisk vuxen människa brukar överleva ett stick. Motgift  finns men i vilken utsträckning vet jag inte. Jag har själv 5 arter av dessa väldigt snygga skorpioner och hoppas på att få tag i dom sista 10 arterna..

Ett varningens finger skaffa inte dessa som första djur utan skaffa dom mindre agresiva och potenta arterna  

Anmäl