2012-09-07 21:55 #0 av: [RoxannaH]

Familjen boaormar innehåller flera olika arter, bland annat kungsboan, (boa constrictor).

Kännetecken

Kungsboan är en ganska stor ormart. Den blir vanligtvis mellan 1,5 till 3,5 meter lång. Den kan väga upp till 30 kilo. Kungsboan är vanligtvis marklevande, men kan som ung vara riktigt duktiga klättrare. Kungsboan är inte en giftig art, utan dödar sitt byte genom att kväva det.

Utbredning

Kungsboan har spridits hela vägen från Mexiko ner till norra Peru. Den stora genetiska variationen har uppkommit tack vare den stora spridningen av arten. Kungsboan har även tio kända underarter.

Underarter

  • Boa constrictor amarali - "Denna extremt kortsvansade boa hittas i södra Brasilien, östra Bolivia och Paraguay."
  • Boa constrictor constrictor - "Den längsta underarten av kungsboa, även kallad "Red-tail boa", som ofta når en längd på över 3 meter. Denna underart finns i Brasilien, Surinam, Guyana, Venezuela, Peru, Trinidad och Colombia."
  • Boa constrictor imperator - "Troligen den vanligaste underarten av kungsboa i fångenskap. Denna underarten är mindre än Boa constrictor constrictor. (Undantag är B. c imprator i Colombia.) B. c. imperator skiljer sig väldigt mycket åt i utseende, då den finns över ett stort område som omfattar Mexico, Belixe, Colombia, Ecuador, El Salvador, osta Rica, Honduras och Nicaragua."
  • Boa constrictor longicauda - "Denna långsvansade boa finns i norra Peru."
  • Boa constrictor melanogaster - "Utbredningsområdet omfattar Equador, men det är oklart om denna orm är en egen underart eller bara en lokalitet av B. c. constrictor då den i storlek blir lika stor som denna. Typiskt för B. c. melanogaster är att den har en svart mage."
  • Boa constrictor nebulosa - "En mellanstor boa från Dominica"
  • Boa constrictor occidentalis - "En orm från Argentina samt Paraguay som har ett alldeles speciellt utseende – den är helt svart/mörkbrun med ljusa till vita markeringar.
  • Boa constrictor orophias - "En orm från Argentina samt Paraguay som har ett alldeles speciellt utseende – den är helt svart/mörkbrun med ljusa till vita markeringar."
  • Boa constrictor ortonii - "Finns i ett mycket liten område i nordvästra Peru."
  • Boa constrictor sabogaeFinns på små öar utanför Panama (Pearl Island). Den ovanligaste underarten av kungsboan, en relativt liten boa som inte blir längre än 2 meter.

Kungsboa i fångenskap

I fångenskap är kungsboan en av de vanligaste ormarna i svenska hem, delvis för att den är så lättskött och delvis för att de oftast har ett mycket trevligt temperament. Man hade väldigt lite kunskap om arten när man började ta in den till Sverige, så en stor andel i handeln består av såkallade blandraser.

Källor:

www.sv.wikipedia.org/wiki/kungsboawww.boa-constrictors.com