32: Veterinärer

Är min dvärgskäggagam sjuk?

2015-09-11 14:15 #0 av: Laikah

Hej!

Min dvärgskäggagam har betett sej ganska konstigt nyligen. Han har varit väldigt slapp och knappt orkat göra något alls, vi kontaktade en veterinär då vi inte tror att han är i dvala just nu. Dom sa att han förmodligen har näringsbrist, och förklarade då för oss att vi skulle försöka ge honom sallad/zucchini. Vi gjorde som dom sa och försökte att ge honom sallad/zucchini, han käkar det inte självmant utan vi har varit tvungna att ta salladen/zucchinin på en pincett som vi sen har gnuggat på hans mun tills han öppnar den. Hans vänstra ögonlock har dessutom något som ser ut som ett blåmärke, och nu när jag kom hem var hans öga svullet och hade en typ av "hinna" under hans ögonlock. Han håller på att ömsa just nu (han har hållit på med det ett tag) och hans huvud är extra känsligt, så han badar ofta och försöker klia sej där. Vi gissar på att han har råkat riva sitt öga när han försökt klia sej. Det här är vår första reptil, så vi har fortfarande inte koll på allting.  Borde vi gå till veterinären?

Anmäl
2015-09-12 23:27 #1 av: Hanna

Undrar som alltid vad gäller soldyrkande och UV-krävande reptiler: vad har ni för belysning samt UV? Temperaturer (på båda sidor samt solplats)?
Vad är det för sallad ni ger? Vanlig isbergssallad innehåller tyvärr inte mycket nyttigt.

Varför skulle han inte kunna vara i dvala förresten?

Anmäl
2015-09-13 00:05 #2 av: AnnsofieW

Pratade med en som hade haft uppfödning på alla slags olika ödlor och han sa att isbergssallad kan ge ödlor diarré. Jag vet inte om det stämmer något du Hanna vet något om? :)

Anmäl
2015-09-13 00:09 #3 av: Hanna

#2 Det har jag faktiskt ingen aning om. Men i stora mängder kanske det kan påverka avföringen då det innehåller såpass mycket vätska?

Anmäl
2015-09-13 15:33 #4 av: AnnsofieW

Ja så kan de nog vara :)

Anmäl
2015-09-14 00:20 #5 av: Laikah

Hej och tack för era svar.

Vi försöker ge honom romansallad ev.maskrosblad men denna ödla har aldrig ätit grönsaker...vi köpte honom när han var 2 år( sa dom iaf att han var) och innan så åt han inte det heller. 

När han dvalar brukar han gå och lägga sig i ett "kallt" hörn där han verkligen sover, nu sitter han i värmen och bara blundar. Han har generellt varit ganska stissig och nästan lite rädd för allt och alla den senaste tiden...

Lamporna är utbytta i våras, då jag hoppas djuraffären gav mig rätt lampor...det är som sagt vår första reptil och då förlitar vi oss på djuraffärens kunnande!

På solplatsen är det ca 38 grader, ca 25 på skuggsidan.

Belysningslamporna är 3 st exoterra natural light där styrkan är 13 w 220 240 w

Och värmelampan är en Sun glow med 75 w.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.