01: Amfibier

Salamander ungar, tips?

2016-04-16 14:13 #0 av: Tanami

Hejsan!

Är helt ny till gruppen så kan presentera mig lite till en början. 
Jag heter Caroline och är en 17 årig dator och djur intresserad tjej som för tillfället ''bor'' hos min pojkvän med våra 2 katter och salamandrar. Jag är främst här i reptil gruppen för mina salamander ungar jag nyligen har fått. För ca 5 månader sedan köpte jag och min pojkvän 4 st relativt unga salamandrar från Söders zoo i Gävle.  En dog tyvärr kort inpå att vi köpt dom men det var ingen större skada gjord för vår del. Tiden gick och helt plötsligt hittade jag massor av salamander ungar simmandes i akvariet, tror det var runt 10 st som jag håvade upp och la i ett separat akvarium eftersom vad jag fattade det som på de få artiklar jag kunde hitta om salamander ungar var att de vuxna kunde ha en tendens att äta upp ungarna om man inte separerade dem. 

I dags läget har vi 14 ungar som varierar i storlek från 1 till 2,5cm som är helt vattenlevande och äter cyklops som jag sprider ut i vattnet på olika sätt. Om jag fattat det rätt så kommer salamandrarna bli landlevande ett tag där innan de blir könsmogna och går då ner i vattnet och kommer därmed börja leva som vanliga vuxna salamandrar som varierar mellan land och vatten?
Har ni andra några tips om vad man ska tänka på ang salamander ungarna? :)

Anmäl
2016-04-16 15:53 #1 av: [Klave]

Vad är det för typ av salamandrar du har?

Anmäl
2016-04-16 16:07 #2 av: Tanami

Eldbuks salamandrar :)

Anmäl
2016-04-16 21:01 #3 av: [Klave]

kinesiska gissar jag?

Anmäl
2016-04-17 13:52 #4 av: Tanami

Det vet jag faktiskt inte, av en snabb googling ser dom ganska lika ut så antar det :)

Anmäl
2016-04-20 08:13 #5 av: [Klave]

Jag gissar att du har kinesiska för de är de vanligaste  men den japanska är  mer "paddiga" av sig, har grovligare hud och prickarna brukar vara små och täta  medans den kinesiska är slätare på ovansidan och har  mer fläckar eller prickar som ofta går ut i sidorna. 

http://www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=amphibians&specie=c_pyrrhogaster

http://www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=amphibians&specie=c_orientalis

Kolla upp vilka du har för det skiljer väldigt   mycket i skötsel. Japanska ska ha ca 1/3 del landdel  medans kinesiska ska ha 1/3 del landdel första året av deras liv och sedan  mer eller  mindre bara några rötter eller flytväxter. Annars ska  dom ha liknade föda, röda  mygglarver är det vanligaste,  man kan också ge daggmask då och då. 

Vilken typ du än har. Ha ett dö-säkert akvarium. När jag köpte salamandrar varnade en tjej  mig i affären för flera hade smitit och dött. Jag tänkte ju direkt att hon var dum i huvudet  men jag har förlorat 2 salamandrar pga. att de har smitit och torkat ut.  Det kan också vara svårt att hålla kylan på sommaren eftersom de inte får ha det varmare än 20 grader. Kombinationen av rymningssäker och svalt är det svåraste. De bästa jag har haft är det här - http://www.zoo.se/plastic-terrarium-exoterra-plastterrarium-nr-4.html

Anmäl
2016-04-20 14:21 #6 av: Tanami

Har definitivt kinesiska och det med att de rymmer känner jag till eftersom jag hade en hel del salamandrar när jag var mindre och ibland kunde man hitta dom torkade några meter ifrån akvariet. Det vi har nu är rymningssäkert vad jag kan se iallafall och verkar vara i en helt okej temperatur. De har för tillfället en sten de kan krypa upp + att en eller två av dom tycker om att krypa upp på bladen som sticker upp ur vattnet och lägga sig på. Funderar på om jag ska göra om i akvariet och ge dom med  djup i vattnet och istället ha något flytande att krypa upp på :)

Anmäl