2017-03-22 18:18 #0 av: Chinesecrestedlover

Vet ej om denna tråd hamnar i rätt kategori/grupp, flytta gärna om det blev fel. 

Hej!

Jag har ett (har flera, men problemet gäller att av de) gammalt fint akvarium med grön ram och botten av metall. Just detta akvarium, 100x45x45 cm, har inte glasbotten ovanpå metallbotten (vissa av mina mindre kar har dock det). 

Har haft det ganska länge, silikonat om det för några år sedan och flyttade hela kalaset från Stockholm till Örebro, i augusti 2015. Vid flytten fanns inte detta rostproblem. 

För ett tag sedan tömde jag hela akvariet och tog även ur sanden och skulle göra en rejäl rengöring. Det är en sköldpadda (reeves) som bor där och pumpen hade lagt av (fått i gång den igen dock, så den var inte helt pajjad) = blev "aningen" äckligt snabbt hos honom. Så jag tänkte då att jag skulle rengöra allt riktigt ordentligt när jag ändå satte igång liksom. 

Brukar normalt inte ta ur all sand (har väldigt finkorning sand, så det skulle vara både jobbigt och tidskrävande att göra varje gång) när jag städar hos honom dvs. vid vattenbyten, pumprengöring m.m. men gjorde det denna gång och PANIK! Botten är täckt av orangeröd rost, tänkte först kan det vara någon sten som ställt till det...men det är lisom lite väl mycket för att bero på det. Det går inte att få bort heller, skrubbat och även (sedan det torkat) skrubbat med torr borste samt dammsugit - det verkar tyvärr vara själva botten som rostat. 

Jag har inte vågat fylla det igen (sköldpaddan har ett tillfälligt hem i en större typ. låda/balja just nu) - dels rädd för att det fortsätter rosta/börjar läcka (tack och lov tätt hitills) och för hur rost kan påverka min lilla kompis med skal. Silikonet har även börjat släppa lite på vissa ställen längs botten och färgats roströd...känns inte jättebra det heller ur "hålla tätt synpunkt". 

Kan man göra något? Förutom att fixa en glasskiva och silikona fast i menar jag? Kan man måla med någon rostskyddande färg eller finns ingen färg som är ofarlig för en skalis/fungerar i vatten? Är aningen problematiskt för mig att få hem en glasskiva i den storleken som det är nu...har ej körkort och ingen som kan skjutsa m.m. Inte så roligt för sköldisen att bo i en "balja" liksom... Tips?

Mvh/Chinesecrestedlover

Bilder (obs skrivbordslampan var bara där för att jag skulle se vad jag gjorde då jag tömde akvariet, inte hans ljuskälla annars Skämtar):