19: Ormar

Kan ej dvala orm

2017-08-05 20:06 #0 av: [Tildeenberg]

Hej!

Jag har en majsorm som aldrig dvalat förut då vi inte haft tillgänglighet till det. Jag har två frågor angående dvalning

Vi kan ha majsormen i garaget, men då är vi oroliga att han kommer att vakna då vi kör ut bilen varje dag? Är detta ett problem?

Undrar också hur man ska göra med att succesivt öka ljus och temperatur under 3veckors tid när man väcker ormen. Tar man upp den i terrariet och ökar ljus och värme därifrån eller gär man det från boxen den dvalar i?

Tacksam för svar!

Anmäl
2017-08-06 00:14 #1 av: [PeterTM]

Platsen där vintervilan sker bör hålla temperatur mellan +8 och +12°C. Om garaget klarar det så fungerar det. Ljustimmar och tempökning sker successivt under ca 7-10 dagar efter att ormen lagts tillbaka i terrariet.

Har man exempelvis en värmematta under terrariet så ska den alltså inte vara på och inte heller eventuell värmelampa, när ormen läggs tillbaka i terrariet efter vintervilan.

En orm dvalar inte, den sover alltså inte, utan den vintervilar. Det betyder att den kommer att vara vaken och röra sig, om än mindre och saktare än annars. Därför är det säkert ingen större störning om ni tar ut bilen. Dock gäller det ju att se till att det inte blir minusgrader i garaget, för det klarar ingen orm.

Anmäl
2017-08-07 09:43 #2 av: fluffis

Du har fått bra svar redan. Jag vill bara lägga till en grej. Jag misstänker att ni tänder i garaget när bilen körs in och ut. Det måste bli märkligt för ormen att det plötsligt kommer ljus så jag rekommenderar att lägga något över så att det inte kommer starkt ljus på ormen. Akta ventilationshålen till ormen bara! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.