Terrarieteknik, byggen och projekt

Skaffa majsorm. Vad behövs?

2018-02-03 23:05 #0 av: grugnina

Nu har sambon och jag bestämt att det är majsorm vi vill ha i vår familj efter flera månader av tankar men när vi läser på så tycker vi det är svårt att veta vad e behöver och var man kan köpa det? 

Vi har hittat "paket" som man kan köpa med en orm, allt som behövs men det terrariet är litet och vi vill gärna ha ett stort på en gång. 

Är det värt att köpa ett paket med det terrariet och sedan bara köpa ett större och flytta över alla saker så som värmematta osv ? När bör man byta till ett större, alltså hur stor bör den vara? (självklart större desto bättre?) 

Sen har vi läst om en fuktutgivare? eller ja so reglerar fuktigheten i terrariet så vi slipper spraya och göra fel, var hittar man sådana? Vanliga djuraffärer? 

Hit me med era bästa tips ang majsormar och terrarium då vår vän ska få det så bra som möjligt :) 

Anmäl
2018-02-03 23:54 #1 av: [PeterTM]

Storleken på terrariet bör anpassas till ormens storlek och om man köper en liten (juvenil) majsorm bör man inte stoppa den i ett stort terrarium på en gång, dels för att rymningsrisken är överhängande eftersom den kommer emellan skjutglasen, dels för att man sannolikt aldrig kommer att få se ormen eftersom den kommer att gömma sig och dels för att man därmed kommer att ha dålig koll på den.

Ett bra tips är att skaffa det största av så kallade Faunarium (petbox med screenlock), tror det håller måtten 37 x23 x 25 eller något sånt, och låta ormen bo i det tills den är minst ett halvår eller, beroende på hur fort den växer, upp till 9-10 månader innan man låter den gå över till ett större terrarium.

Man har normalt inte något fuktsystem till majsorm eller till någon annan ormart som inte är regnskogslevande. Istället ser man till att den har en fuktbox att gå in i när den behöver extra fukt för att kunna ömsa ordentligt. En sådan gör man enkelt av någon slags plastbox i lagom storlek med lock. Man gör ett lagom stort hål i gaveln på boxen och fyller den sedan med fuktig vitmossa (sphagnum).

Anmäl
2018-02-04 11:40 #2 av: fluffis

Vad kul att ni vill skaffa orm! Du har redan fått bra tips från PeterTM. Vill ni skaffa en juvenil (unge) eller ta över en vuxen? Terrariet bör anpassas efter storleken på ormen. Värt att tänka på om ni vill ha en juvenil är att parningssäsongen är på våren och sen ska äggen läggas och kläckas. Därefter ska man se till att ungarna äter mm, och därefter bli leveransklara. Därför brukar bästa säsongen för att köpa juveniler vara i augusti och framåt.

Annars brukar det inte vara svårt att få tag i vuxna majsormar som behöver bra ägare. Det blir lättare med terrariet på det sättet att man inte behöver uppgradera under tiden de växer.

Här finns en tråd med inspiration om boende. Bland annat jag har lagt upp en del och visar hur mina småttingr bor :)
https://reptiler.ifokus.se/discussions/523f2218ce12c4629600187b-dina-terrariedjur-och-terrarium

Anmäl
2018-03-03 18:50 #3 av: nickiee

 om ni väntar lite till å så går ni på reptil mässan den 26/5-i täljehallen  i Södertälje  där får ni tag i allt  ni behöver även orm .

https://www.terrariedjur.se/?page=happening&hid=141&sub=coming kika på länken

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.