35: Ödlor

reptil?

2018-11-01 20:56 #0 av: Hamstertjejen123

hade tänkt köpa en ödla och är inte så påläst om just ödlor. har ett terrarium som är 120X60 eller om det var 120X50 och hade tänkt köpa ödla...är det någon ödla som är bra för nybörjare? (ska läsa på om den ödlan som rekommenderas)

Anmäl
2018-11-02 01:21 #1 av: Chinesecrestedlover

Hej! 

Det är tyvärr ganska dött här så jag rekommenderar att du också tar en titt på https://www.terrariedjur.se/

Vad gäller bra nybörjarödla så skulle jag rekommendera dig att läsa på om leopardgeckos. Underbara små ödlor som inte kräver allt för mycket teknik osv. = lätta att ta hand om. 

De trivs bäst ensamma. Det är inga sociala djur utan kan tvärtom bli stressade av att hållas ihop. Det finns de som håller de i par eller trios m.m. men detta är inget att rekommendera. 

De ska absolut inte ha sand som bottensubstrat då detta kan leda till att de dör. Du kan få reda på mer om det här: 

Del 1: https://www.youtube.com/watch?v=jBJSxCuI1gI

Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=uKp1x6hxcvU

Här finns info om olika bottensubstrat:

https://www.youtube.com/watch?v=EYyzIcNaNBw

De äter insekter (och dessa ska ges levande). Dubia kackerlackor är bra stapelföda och enkla att odla. De varken flyger eller klättrar på glas. Man kan även ge mjölmaskar, zophobas, syrsor osv. som komplement. 

Maten pudras med kalkpulver tre matningar i rad och den fjärde matningen pudras med vitaminer. De behöver mat ca var tredje-var fjärde dag som vuxna(oftare som ungar). Det är även bra att alltid ha en liten skål fylld med kalcium i terrariet. 

Gällande teknik så kräver de inte UV eftersom de är skymnings/gryningsaktiva men om man vill kan man ha en svagare UV belysning. De behöver veta att det är dag/natt (som alla djur) men kräver inget speciellt ljus (det räcker med ljuset i rummet terrariet står i). De behöver en varmare och en kallare sida av terrariet. Den varma sidan värms upp med hjälp av en värmematta (de behöver värme underifrån för att kunna smälta maten) kopplad till en termostat för att kunna reglera temperaturen. De ska ha ca 32-33 grader på den varma sidan. 

För att underlätta för ödlan att ömsa så är det bra att ha en "fuktgrotta" till sin leopardgecko. 

De är väldigt nyfikna små sötnosar och lever i ca 20 år eller så = viktigt att verkligen tänka efter innan man skaffar dessa då de  alltså lever länge. 

Tänk på att reptiler inte är"keldjur" - något som många ställer frågor om. Man ska inte hålla på med (hantera/plocka ur terrariet osv.) sina reptiler mer än nödvändigt (ex. om man måste ta med den till veterinären, väga den, storstäda terrariet eller så). De är mer som akvariefiskar fast på land alltså ett djur att titta på. De mår bäst när de får vara i sin anpassade miljö = terrariet. De får inte ut någonting av att "gosa". 

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2018-11-02 01:32 #2 av: Chinesecrestedlover

Bild på min lilla söta Alice (fortfarande i karantän så inte så fin inredning)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.