19: Ormar

Majsorm - Terrarium

2019-07-17 18:47 #0 av: dfniklas

Hej!

Har gått i tankar att skaffa en majsorm, men har lite funderingar angående terrarium. Läste någonstans att 120x60x60 är rekommenderat för en vuxen orm, jag hade inte tänkt att köpa en vuxen orm utan en juvenile. Har hittat ett begagnat terrarium som är 90x45x45. Skulle detta fungera och hur länge? Hur högt bör man egentligen ha? När anses en majsorm vara "vuxen"? Har även läst att man inte ska ha för stort terrarium när dem är små, om man inte fixar en massa gömställen  vilket jag tänkt göra.

Tacksam för svar :)

Anmäl
2019-07-17 20:59 #1 av: fluffis

Vad kul att du vill skaffa orm! :)
Jordbruksverket har storleksföreskrifter för ormar. Enligt dem kan man ha hur stort som helst men inte hur litet som helst. Det är ormens längd som avgör hur stort terrariet minst måste vara.

Jag skulle vilja säga att en majsorm räknas som vuxen vid ungefär tre års ålder, och efter cirka fem års ålder så växer de ofta inte mycket alls.

Till en juvenil skulle jag absolut rekommendera en plastlåda , typ Smartstore. Dels för att man ofta kan byta upp sig billigt om man köper större och större lådor, dels för att lådorna klarar av höga (och låga ) temperaturer väldigt väl och dels för att det är lätt-(are) att reglera temperatur och luftfuktighet, men framför allt på grund av att de är rymningssäkra. Rymningar är något som man måste ha i åtanke när det gäller små majsormsjuveniler. De är små och väldigt duktiga på att rymma och då är inte ett vanligt terrarium ett bra val anser jag.

Anmäl
2019-07-18 06:02 #2 av: dfniklas

Ok, men då tolkar jag det som att 90x45x45 fungerar även för en juvenile, dock så är rymningsrisken högre och man bör ha extra gömställen så att ormen känner sig trygg.

Sen efter 3-4 år får man helt enkelt uppgradera till ett något större terrarium, men då har man ju redan det mesta i utrustningsväg.

Hur är det med höjden på terrariet? Vill man ha lite klättringsyta eller är 45cm good enough?

Plastlådor låter som en bra ide, men tilltalar inte mig estetiskt. Förstår det praktiska i det hela, men tror hellre jag väljer att köpa ett riktigt terrarium.

Anmäl
2019-07-19 15:20 #3 av: Rovfisk

Håller med #1. Plastlåda är absolut bäst när de är små, sen får man uppgradera eftersom.

Jag skulle vilja påstå att 45 i höjden är ganska lågt för en majsorm, fast är inte hundra säker på det.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-20 21:28 #4 av: fluffis

Jag inreder på ungefär samma sätt i mina plastlådor som jag gör i mina träterrarier så utseendemässigt är det ingen jättestor skillnad tycker jag, men det är ju upp till var och en att tycka :) Jag slänger med en länk till en bildtråd där jag har några terrariebilder. https://reptiler.ifokus.se/discussions/523f2218ce12c4629600187b-dina-terrariedjur-och-terrarium

Jag slänger också med en bild på några plastlådor som jag hade i köket när jag hade ett antal juveniler :)

Angående höjden så är Jordbruksverkets föreskrifter för en orm som är upp till 50 cm lång bara 15 cm. Jag kan tycka att det är rätt snålt och det kan bli svårstädat för man kommer ju knappt in i terrariet själv med händerna :) För en marklevande orm som är mellan 126 och 150 cm (vilket en vuxen majsorm skulle kunna bli men det finns både kortare och längre vuxna exemplar) krävs 45 cm på höjden. Själv vill jag ha aningens högre men jag gillar inte att ha onödigt högt på grund av fallrisken så min favorithöjd till vuxna majsormar är cirka 60 cm. Med andra ord är 45 cm på höjden alldeles tillräckligt högt för en juvenil.

Anmäl
2019-07-21 07:36 #5 av: dfniklas

Ok, kanske ska börja med ett mindre i plast.. Om det nu blir en juvenile :) Va och hälsade på lokala reptilbutiken igår och fick kramas lite med en vuxen majsorm. Kanske är enklast att börja med en vuxen orm trots allt.

Funderar på att köpa ett terrarium från hornbach, deras 120x50x60 (https://www.hornbach.se/shop/AQUARISTIK-Terrarium-120x50x60-6mm/4616747/artikel-detaljer.html) Någon som har erfarenhet av deras terrarium? Lokala butiken tog ca 5000:- för ett snarlikt terrarium. Varför är hornbachs så billiga?

En nackdel jag ser med deras terrarium är att större delen av toppen är gjord i glas. Då måste lamporna placeras på insidan? Eller tänker jag fel?

Anmäl
2019-07-21 12:12 #6 av: Rovfisk

#4 Ja där ser man, jag tyckte att det lät lågt med 45 cm, men det är det alltså inte Glad jkag har inte så mycket erfarenhet av majsormar (har ödlor själv) och jag tycker dock de  är ganska stora ;)

#5 Jag vet inte varför Hornbach är såpass billiga jämfört med andra, men jag har handlat en hel del där, och det är bra kvalitet på grejorna.

Det kanske blir lättare med en vuxen, det är mycket möjligt, men jag föredrar att köpa juveniler. Vill gärna "prägla" mina djur efter mig själv ;)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-23 16:59 #7 av: dfniklas

Tror nog jag beställer ett terrarium som är 125x50x60, sedan får jag helt enkelt dela av det eller köra med plastlåda beroende på vad jag väljer att köpa. Vuxen eller ej. Har bett Cyberzoo om hjälp med att plocka ihop ett paket baserat på deras 125x50x60 terrarium (https://www.cyberzoo.se/terrarie-reptil/terrarium/aluminium/terrarium-alu-125x50x60.html) Va ner till Hornbach men deras större terrarium var tyvärr slutsålt :(

Hur ska man tänka med belysning och värme? Behöver man ha både värmelampa och värmematta? Har en lysrörsramp som jag haft till när jag körde chiliodling, den borde man väl kunna använda egentligen? (https://www.wexthuset.com/odling/vaxtbelysning/vaxtbelysning-t5-lysror/lightwave-t5-4x24-w

Tack för all er tid :)

Anmäl
2019-07-23 17:51 #8 av: dfniklas

Ser det här ut att vara ett bra startpaket? :) Självklart med lite mer inredning, vattenskål mm

http://www.bilddump.se/bilder/20190723175235-78.72.86.199.png

Anmäl
2019-07-23 23:22 #9 av: Rovfisk

#8 Tycker det ser ut att vara ett jättebra startpaket :) Och lägger man då till övrig inredning så blir det nog ganska perfekt skulle jag vilja påstå :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-23 23:55 #10 av: dfniklas

#9 Kanon, verkar ju lovande! Det ända jag reagerar på är att det enbart är en lamp dvs en armatur, behövs det inte en till för dagsljus typ? Eller det räcker med den där lilla? :D

Anmäl
2019-07-24 11:09 #11 av: Rovfisk

Osäker där faktiskt. Beror väl på om de är nattaktiva eller dagaktiva. Är de nattaktiva, så behöver man ju egentligen inget dagsljus.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-24 13:13 #12 av: dfniklas

#11 Aktiv: Huvudsakligen dagaktiv

Men kanske räcker med den där lampan ändå. Annars går det ju alltid köpa till / köpa annat haha!

Anmäl
2019-07-24 21:51 #13 av: Rovfisk

Ja men precis. Man kan ju alltid komplettera sedan :)

Jag köpte min Zaga (Skäggagam) i April, och först nu i Juni kompletterade jag med lysramp, för dagsljuset ;)

Viktigast är UV, UWB och värmelampor till en början :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-25 11:54 #14 av: fluffis

#7 #8

Själv är jag inte så mycket för glasterrarier överhuvudtaget. Jag tycker inte att det passar till (majs-)ormar och de har en massa nackdelar. Min sambo hade ett terrarium från Hornbach och skjutglasen satt fast och gick inte att ta ut. Tror det är en av orsakerna till att det är hyfsat billigt. Kan man inte ta ur glasen så är det svårt att rengöra glasen. Det finns ställen där man aldrig kommer att komma åt.

En juvenil kan smita emellan skjutglasen, så det får man göra något åt, men rymningsrisker har jag redan pratat om :)

Det där med bakgrunder (som dessutom brukar kosta en bra slant) brukar folk mest tycka är jobbigt till små ormar eftersom de kan krypa bakom där och gömma sig. Det leder till att 1. Man får aldrig se sin orm och det är ju tråkigt. 2. Man kan luras att tro att ormen är försvunnen eftersom man inte hittar den i terrariet och så börjar man vända upp och ner på hela sin bostad innan man hittar den bakom bakgrunden. Kanske inte heller så kul :) Men till en vuxen  eller halvvuxen orm så kan det vara snyggt om man gillar det.

Lamporna är helt onödiga, majsormar klarar sig egentligen på dagsljuset från fönster, så länge man inte har terrariet instängt i en garderob eller i ett mörkt hörn. Själv kör jag med platta LED-spotlights eftersom jag tycker det är trevligt att se ormarna bra :)

När det gäller värme räcker det med värme underifrån (t.ex. värmematta). Majsormar kommer ändå aldrig att ligga och sola och ha nytta av värmen som kommer uppifrån, eftersom de oftast ändå gömmer sig på dagarna, och gömställen/grottor brukar man mestadels ha i bottnen av terrariet.

Mitt tips är istället att satsa dina pengar på grottor, bakbitar och annat mysigt som din orm kan ligga under :)

Anmäl
2019-07-25 15:51 #15 av: dfniklas

#14 - Ok, rymningsrisken löser jag om jag nog väljer att köpa en juvenil, har inte riktigt bestämt mig på den punkten ännu. Därför tänker jag att jag köper ett fullstort terrarium med alla tänkbara tillbehör som behövs. Så är det iaf redo oavsett. Beslutar jag mig för att köpa en juvenil kommer jag nog köra på din taktik med plastbackar alternativt dela av det stora terrariumet.

Ok, om man inte behöver någon speciell belysning så kankse det skulle bli finare att köpa en ledlist och sätta i taket på något sätt. Har sånna philips hue ledlister som bara ligger och skräpar, en sådan kanske man kan använda. Då kan man styra dagsljuset efter hur solen går upp och ner för oss människor. Ganska bra drag i de ledlisterna dessutom. Går att dimma för att simulera solnedgång osv, kan ju se vackert ut.

Anmäl
2019-07-25 20:49 #16 av: fluffis

#15 Låter som riktigt trevliga ledlister! :)

Det som jag tycker är så bra med LED är att det inte blir så varmt så att ormarna kan bränna sig. Jag kör själv med träterrarier så allting sitter fast inuti. Därmed är det viktigt med säkerheten. Det är också skönt med platta lampor så att ormarna inte kan hänga och slänga i dem :)

Anmäl
2019-07-26 00:18 #17 av: Rovfisk

Jag har också all teknik inuti terrarierna, nu har inte jag ormar, men ödlorna är ena riktiga klätterapor de med ;)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-28 11:20 #18 av: dfniklas

Kanon! Då ska bara allt inhandlas så fort jag kommer hem från semestern! :D

Anmäl
2019-07-28 13:42 #19 av: Rovfisk

Visa gärna bilder när det är klart (gärna under tiden också om du känner för det ;) )

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-07-28 20:57 #20 av: fluffis

Ja, bilder är kul :)

Jag funderade på det där med dagaktiv eller nattaktiv. Jag har aldrig hört att majsormar skulle vara dagaktiva. Man brukar säga att de är skymnings- och gryningsaktiva eftersom de helt enkelt är som mest aktiva då, rent generellt. Sen är det såklart alltid individuellt.

Anmäl
2019-07-29 10:11 #21 av: dfniklas

Ja då, bilder kommer när det är på g!

Anmäl
2019-07-30 16:33 #22 av: Rovfisk

Ser fram emot det :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-04 08:23 #23 av: dfniklas

Steg 1 - Terrarium inhandlat. Blev ett 120x60x60 i helglas för en billig peng. Helt nytt dessutom!

Anmäl
2019-08-04 11:44 #24 av: Rovfisk

Spännande :)

Hmm, blev lite inspirerad nu. Jag skall ju bygga upp (burken finns redan) en lämplig miljö i terrarium till Ögonfransgecko. Kanske man skall göra en projekttråd när jag sätter igång  Funderar

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-05 07:26 #25 av: dfniklas

#24 Det tycker jag du skall göra :) Jag var och köpte en värmematta och bark igår. Ska väl installera värmemattan senare idag tänkte jag, provköra den och se vilka temperaturer jag får. Köpte exo terras största värmematta, men får se om den räcker. Ska ju vara till ett 40 gallons, detta är ju lite större. Annars kanske jag får sätta in en lampa också.

Angående värmemattan, man fick med fyra stycken gummifötter som skall sättas i vardera hörn av terrariumet, för ventilationens skull. Bör man även lägga något underlag som skyddar själva bordet det kommer stå på?  (https://www.reptillagret.se/terrarie-underlagg-c-1834/)Typ något sådant? Sen känns det lite läskigt med bara fyra små gummifötter under hela, hade velat ha något i mitten men får trycka in något :) 

Anmäl
2019-08-06 09:31 #26 av: fluffis

#24

Klart du ska göra en projekttråd! :)

#25

Vad spännande. Det är alltid så kul att börja nåt nytt tycker jag :) Vet inte med underlägg men det kanske är bra. Själv brukar jag ha en frigolitskiva på möbeln när jag använder plastlådor och värmemattan är under lådan. Det är dels för att skydda möbeln men även för att få värmen att gå uppåt så mycket som möjligt. Det är dock kanske inte så snyggt med frigolit :) Annars kanske du kan ha distanser (tex gummifötter) både mellan möbeln och värmemattan samt mellan värmemattan och terrariet. Glas är ju känt för att inte tåla värme så jättebra, men det mest problematiska, efter vad jag förstår, är när det uppstår temperaturskillnader. Så om vattenskålen, med svalt vatten, välter eller skvätter där värmemattan har värmt upp glaset, då kan man få sprickor.

Anmäl
2019-08-06 10:56 #27 av: dfniklas

#26 frigolit är ju ett bra tips! Ja men då kanske jag bara provar med de fyra gummifötterna man fick med. Men hur tänker du med distanser mellan värmemattan och glaset? Står att den ska klistras direkt på glaset. Det är en sådan värmematta från ExoTerra som är gjord för glasterrarium.

Anmäl
2019-08-06 12:15 #28 av: Rovfisk

#25 #26 Är ledig i helgen, så då tänkte jag sätta igång. Måste bara läsa in mig lite mer på temp, inredning o.l först ;)

Har aldrig haft Ögonfransgecko förr, men jag har bokat en liten tjej med morphen "Blonde" jag får hem henne  den 26 Oktober, så jag har ju lite tid på mig ;)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-06 13:34 #29 av: fluffis

#27

Vet inte riktigt. Har för lite erfarenhet av glasterrarier egentligen. Man vill inte att glaset blir för varmt så att det spricker men samtidigt vill man ju att det ska bli tillräckligt varmt i terrariet för djuret. Blir lite moment 22 över det hela. Det är bara en av alla anledningar till att jag inte gillar glasterrarier. Men från och med nu ska jag lägga band på min pessimistiska inställning, vara tyst och låta dig försöka själv :)

Anmäl
2019-08-06 15:07 #30 av: dfniklas

#29 Nej då det tycker jag absolut inte, alltid bra att bolla idéer med någon. :) 

Anmäl
2019-08-06 22:04 #31 av: dfniklas

Så där, har fått ihop möblen, fått dit en ledlist och fått dit värmemattan och lite annat smått o gott. Kommer mer inredning på posten sen hade jag väl tänkt ge mig ut och i naturen och se om man inte kan hitta lite sjyst drivved eller liknande. Ska även plantera lite gullranka hade jag tänkt. Dock bara ställe in en kruka :)

Har även införskaffat en temperaturmätare (temp gun?). Mätte temperaturen vid värmemattan och då mätte själva bottenmaterialet där 32 grader, puttar jag undan bottenmaterialet så är glaset på cirka 40 grader. Bör jag sänka värmemattan något och kanske komplettera med en värmelampa ovanför för att vi upp den allmänna temperaturen i terrariet?

Anmäl
2019-08-06 22:35 #32 av: fluffis

Ser trevligt ut. 40 grader är för mycket.

Anmäl
2019-08-07 07:46 #33 av: dfniklas

#32 Tack :) Ok, får prova dimmern jag köpte och se om det gör någon skillnad. Men ser inte hur hela terrariumet ska värmas upp av mattan. Får nog köpa värmelampa ändå :)

Anmäl
2019-08-07 21:33 #34 av: fluffis

Det ska inte vara varmt överallt eftersom ormen behöver möjlighet att reglera sin temperatur. Svalare i ena sidan av terrariet och varmare ju närmare värmekällan den kommer. Jag försöker ha flera gömställen i mina terrarier: ett ovanför värmemattan/värmekabeln, ett på den kalla sidan och ett en bit från värmemattan alternativt ett hängande barkbitsrör ovanför värmekällan.

Anmäl
2019-08-08 21:04 #35 av: dfniklas

Ok! :)

Hur mycket bottenmaterial bör man ha ungefär? Kör med bark nu och har väl lagt i ett lager på ca 2 cm. Mäter jag med min temperaturmätare så får jag 29-30 grader i den varma delen på det översta lagret bark. Gräver jag ner lite 32 grader. Mot glaset uppemot 45 grader. Har jag då för mycket bark? Ska jag ta bort lite så att jag då kan sänka temperaturen?

Anmäl
2019-08-09 11:20 #36 av: Rovfisk

Jag har värmematta till leosarna, och den liogger under terrariena, och jag har glasterrarier. Kör dimmer, då det kan bli uppemot 40-45 grader på den varma sidan där fuktgrottan står, och det är alldeles för varmt.  Försöker hålla runt 30-33 grader där fuktgrottan står, och det är jättelätt att kontrollera med dimmern :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-09 14:01 #37 av: dfniklas

JO men vaaaaaaaar ska jag mäta temperaturen!? Blir galen! Mäter jag på underlaget (barken) så är det runt 30-32 grader. Skrapar jag bort barken o mäter glaset så är det 40-45 grader. Sänker jag då tempen så att glaset blir 30 grader blir ju barken bara rumstempererad.

Anmäl
2019-08-09 14:57 #38 av: dfniklas

Bottenmaterialet

Anmäl
2019-08-09 14:57 #39 av: dfniklas

Glaset

Anmäl
2019-08-10 11:13 #40 av: Rovfisk

Ouch. 51 grader är absolut inte så nyttigt Förskräckt Vet faktiskt inte hur eller var du skall mäta. Kanske ha  ett tunnare lager med bark, just vid värmemattan, skulle det hjälpa tror du  Funderar ?

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-08-10 21:13 #41 av: fluffis

En orm kan ju också putta undan bottenmaterialet precis som du kan. Max 33-35 grader där de kan komma åt, tycker jag.

Anmäl
2019-08-12 17:49 #42 av: dfniklas

Har införskaffat en sån där exoterra termostat nu istället. Får se om jag inte får lite bättre balans på det nu :)

Anmäl
2019-08-14 16:15 #43 av: dfniklas

Nu har den lille fått flytta in! :)

Anmäl
2019-08-17 09:39 #44 av: fluffis

Grattis! Vad kul! 😀

Anmäl
2019-08-17 20:38 #45 av: Rovfisk

Grattis Kär

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.