35: Ödlor

Skäggagam

2019-09-01 16:43 #0 av: Hollie1996

Bästa tipsen på inredning och kost till skäggagam? Vad brukar ni ge dom? Ska både lysrör och värmelampan släckas på natten?

Anmäl
2019-09-01 19:53 #1 av: Rovfisk

Ungar skall ha mestadels animalisk föda i form av olika insekter. Dubia, syrsor,gräshoppor etc.  Min tjej åt 3 ggr om dagen när jag köpte henne då hon var 4 månader. Nu får hon Dubia och gräshoppor ungefär varannan dag, men har fri tillgång till fräsch sallad dagligen.

Alla lampor skall vara släkt på natten. Ljustiden bör vara 15 timmar på sommaren , 10 timmar på hösten/våren och caa 8 timmar på vintern.

Em vuxen skäggagam (över 1 år) brukar gå i dvala (brumera) på vintern. Jag "framkallar" brumeringen genom att succesivt minska ljustiden och maten tills hon går i dvala. Det är olika hur länge de dvalar, men från några veckor till 4-5 månader är inte ovanligt :)

Hur gammal är din, och var har du köpt /ska köpa den :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-09-02 14:15 #2 av: Hollie1996

Köpt som omplacering av privatperson! Han är 6 månader! Varje morgon tänds lampan 9.00 och då får han sallad samt lite pellets för skäggagam ungar, och nytt vatten. 4 gånger i veckan får han syrsor. På kvällen byts vattnet igen och är maten uppäten får han mer sallad. Sedan släcks lamporna vid 21.00.
Vi har samma tider som förra ägarna men ska börja trappa ner mot 10 timmar. När han får syrsor så strör jag kalk på dom också.
Han får även maskrosblad och rivna morötter istället för sallad en gång i veckan. Har bara köpt ruccola då jag är osäker på vad för sallad man kan ge.
Har bara haft honom 4 dagar.
Är 30 grader på ena sidan och 22 grader på andra sidan.
Han har gömställen och klättermöjligheter. Han sover ofta i vattenskålen eller mot en vägg.
Är det något jag kan ändra på?

Anmäl
2019-09-03 10:07 #3 av: Rovfisk

det låter som du har gjort det som behövs för att han skall trivas :) Då han är ganska ung, så tror jag intye han kommer brumera denna vinter, fast det vet man aldrig. Går han i dvala så kan det vara snack om dagar, veckor eller månader, beroende på individen.

min tös gick i "halvdvala" när det var som varmast i sommar, hon grävde ner sig under en platå dit värmelampan (HID) inte når. Såg en del av svanstippen och huvudet hennes.

Hon sov dock inte djupt, för hon reagerade när jag grejade i eller runt om terrariet.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.