19: Ormar

Majsorm Dvalning? (Gjort fel)

2019-11-10 11:26 #0 av: ctm555

Hej!

Vi har en majsorm som är född i Mars i år. Vi har läst lite olika råd & rön vad gäller dvalning och nuläget är följande:

Naghini (ormen alltså) har inte fått mat på ca 6-7 veckor. Vi har stängt av värmematta samt värmelampa i två steg ungefär mitt i. Omgivningstemperaturen är nu ca 20 grader och enda ljuset är nuvarande dagsljustimmar.

När vi nu läser fler artiklar så inser jag att vi har gjort fel. Det vi tänkte göra nu är att flytta henne till garaget där vi har möjlighet att stega ner från 20 till 10-12 grader under nån vecka.

Men har hon varit utan mat för länge? Behöver vi börja om och se till att temp/ljus går neråt snabbare? Eller ska vi hoppa över dvalan och göra rätt nästa år?

Tacksam för svar.

Anmäl
2019-11-10 15:10 #1 av: Rovfisk

Ni måste ju i första hand se till hur ormen mår. Har inte själv någon erfarenhet med ormar som skall dvalas, men jag har en skäggagam på 11 månader. Hon började bli trött och åt mindre, allt oftare gick hon och lade sig under en av "klipphyllorna" i terrariet och delvis grävde ner sig.

Jag började sänka ljustimmarna från 15 timmar till 12 timmar, sänkte nån grad åt gången tills jag var nere på endast 8 ljustimmar. Men även värmelamporna och UV lampan var tända samma tider som belysningen.

Man skall inte stänga av värmen helt över längre tid, vad jag har hört i varje fall.

Som sagt nu har jag ingen erfarenhet av ormar som dvalas, så jag kan bara tipsa om hur jag gjorde :)

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2019-11-10 21:32 #2 av: ctm555

Tack för svar.

Temperaturen ska ner till 10-12 (och då mörkt 24/7) enligt det mesta jag läst, så värmegrejerna måste ju stängas i nåt skede. Har nu flyttat henne till en plastlåda (med bark och gömställen), utan värme och utan vatten. Vad jag förstår så ska vi spraya vatten i lådan nån gång i veckan.

Svårt att bedöma hur hon mår tycker jag. Hon ringlade sig piggt när jag flyttade över henne, det är min enda möjliga observation :)

Är fortfarande orolig över att ställa ut i garaget och börja trappa ner temperatur/ljus...

Anmäl
2019-11-10 21:36 #3 av: ctm555

Alltså, min primära fråga är om hon varit utan mat för länge innan vi nu går ner i ljus/temp?...

Anmäl
2019-11-11 07:14 #4 av: Rovfisk

De klarar sig ganska länge utan mat och utan att bli påverkad för mycket. Så jag tror inte det är någon fara, men är du osäker, så bjud henne på lite mat och se hur hon reagerar.

Om hon äter så se till att hon bajsar, sen kan du försöka dvala igen. Eller vänta till nästa år och gör allt rätt då :)

Osäker på om de ska/behöver dvalas om de är under 1 år.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptiler, Crested gecko,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.