Annons:
Etikettödlor
Läst 916 ggr
Mick13
2020-02-03 00:04

Praktiska frågor om dvärg skäggagam.

Vi haren son som vill ha en dvärg skäggagam. Vi har hittat en annons på nätet där det säljs en med terrarium. Om individen verkar pigg och verkar välskött köper vi den. Terrarietär 100*50*40 och skall innehålla all nödvändig utrustning.

Frågor

1. Hur transporterar men en ödla på ett bra och säkert sätt så här i februari? Vill inte komma hem med en sjuk och söder stressad födelsedags present till sonen.

2. Vi läste att de skall ha insekter att äta några ggr i veckan. Vad är lättast och nyttigast för dem att föda upp? Syrsor kommer vi att bara köpa några i taget för att slippa bli tokiga.🤢

3. det skall visst finnas ett majsbaserat substrat som är ofarlig för de små att få i sig. Har någon av er erfarenhet av detta substrat?

4. Är det någon av er som har levande växter i terrariet med skäggisar? Hur fungerar det och hur sköter ni växten? Det skulle vara snyggt och ge ett naturligt utseende till terrariet.

Tack på för hand Mick

Annons:
Chinesecrestedlover
2020-02-03 01:43
#1

Hej!

På denna sida finns massor med info och många reptilkunniga (tips att kolla/fråga där också): https://www.terrariedjur.se/start

1) När jag transporterar djur på vintern så brukar jag ha en transportlåda i en väska/kasse som jag sätter en filt i så att det blir som ett lager mellan kassen och lådan (alltså liksom runt lådan). Kan även ha en filt över lådan men låta en liten "springa för luft" finnas.  

Är det riktigt kallt eller djuret kräver mer värme så kan man även ha "varma flaskor" (se till att ej ha det direkt mot lådan så det finns risk att bränna sig), det finns ju även speciella "värmepåsar" (se exempelvis här: https://reptilgrottan.se/levande-insekter/heatpack-40-hour).  Sen beror det ju på om man åker bil eller ex. tåg/buss osv. dvs. hur mycket tid djuret kommer behöva vara ute i kylan ex. i väntan på en buss eller så. 

Man får helt enkelt se till den specifika arten (är det ett djur som klarar mer kyla eller ett känsligt djur), yttertemperaturen (försöka undvika om möjligt att transportera i en massa minusgrader eller om det är galet varmt) och hur man ska transportera (bil/tåg/buss/gå) = hur lång resa det handlar om, hur länge djuret kommer vara utomhus osv. och anpassa sig efter det.

2) DUBIA kackerlackor alla gånger i veckan! 😃De klättrar inte, flyger inte (även om jag hört att hanar har förmågan att glidflyga lite, aldrig upplevt det själv och "odlat" dubia i flera år). 

De är lätta att sköta och förökar sig inte i huset och riskerar att bli skadedjur (rymmer inte heller så lätt som andra kan göra, haft en som hittades i en låda i vardagsrummet…ingen aning hur hon kom dit🤔 men annars håller de sig på plats). 

Lätta att "odla" och sköter sig mest själva och blir snabbt fler (har en liten värmematta på sidan av lådan under vintern men annars klarar de sig bra utan, förökar sig mer med värme dock). Nyttiga för djuren som äter de också förutsatt såklart att man "gutloadar" (som med alla insekter dvs. ger insekterna bra mat och ser till att de ätit ordentligt innan djuret i fråga får äta insekten). 

Ungarna är små och vuxna ganska stora, men inte för stora = fungerar för många olika sorters djur och av olika storlekar. Så länge man håller rent så luktar de inte som syrsor eller så heller vilket ju också är positivt. 

Kan köpas ex. här: https://www.pangdubia.se/insekter och brukar alltid finnas på ex. reptilmässor osv. 

3) Inte så insatt i just skäggagamer men vad jag hört (om jag nu inte minns helt fel) så är majssubstrat farligt vid förtäring som så mycket annat. 

Inte just skäggagamer men med bra information om olika substrat alternativ: https://www.youtube.com/watch?v=EYyzIcNaNBw 

Vad du än gör använd inte sand (50/50 sand/jord-blandning kan fungera bra dock) det kan orsaka allvarliga problem (se följande videos): https://www.youtube.com/watch?v=jBJSxCuI1gI och https://www.youtube.com/watch?v=uKp1x6hxcvU

4) Som sagt inte så insatt i just skäggagamer men vet att vissa har levande växter med skäggagamer och leopardgeckos vilka båda ju bor i torra och karga miljöer. Det kan alltså gå, men det gäller (speciellt eftersom skäggagamer inte bara äter insekter) att se till att växterna inte är giftiga om de skulle smaka på en växt.  Sett de som haft olika typer av suckulenter (kontrollera giftighet dock) så några sådana kanske kan fungera. Tillandsia har jag också sett folk ha i torrare terrarium.  Huruvida skäggagamer förstör växterna genom att typ. gräva sönder eller kliva runt ovanpå låter jag vara osagt. Vissa djurarter förstör ju liksom allt i sin väg och då kan det bli svårt att inreda snyggt oavsett vad man försöker med. 

Lite extra tips:

Se till att ödlan får bra kvalitets belysning som HID så att den håller sig frisk och mår så bra som den kan i fångenskap. Se mer information i länken nedanför (vid frågor så kan du beskriva terrariet och vilket djur du har så hjälper de dig att hitta rätt lösning för just ditt djur): http://www.skoldpaddsgrejer.se/rekommendation-belysning.html

Detta är inget påhopp utan menat för att du och sonen ska vara säkra på att en reptil är rätt för er. 

Kom ihåg att reptiler inte är keldjur som man tar ut och "gosar med". De trivs bäst med att vara i sitt terrarium där de har rätt miljö och temperatur för att må bra. Att ta ut de och "kela" gynnar inte reptilen på något sätt. 

Man ska se på reptiler lite som fiskar fast på land. De är "tittdjur" inte något man "pillar på". Viktigt att sonen är införstådd med detta. 

Om man vill ha ett djur som man kan "gosa" med och som får ut något av människan så finns det betydligt bättre alternativ att välja. Diverse olika smågnagare, marsvin, kaniner, hundar, katter m.m. är ett betydligt bättre val om man vill interagera med sina djur. 

Reptiler är härliga djur (för rätt person) men som man sköter om och som man tittar på, de ska inte plockas ur terrariet, gå runt på golvet eller hänga i soffan; en ödla som blundar när man klappar den på huvudet gör det inte för att den njuter utan för att skydda sina ögon osv. Att ha de ute i huset kan vara skadligt för djuren (fel miljö; fel temperatur, fel luftfuktighet, för hårt underlag osv.) och det kan även stressa djuren väldigt mycket. Att kontrollera så att de är friska, ta ut de vid storstädning eller om man ska till veterinären är typ. på sin höjd hur mycket man ska "pilla" på en reptil. 

Vissa reptiler mår kanonbra av att få vara utomhus under sommaren (dagaktiva som ex. sköldpaddor) och få riktigt solljus…men då ska de vara i bra rymnings och rovdjurssäkra inhägnader. Att t.ex. ha en ödla i koppel är fullständigt fel. 

Reptiler lever länge och man bör vara säker på att det är rätt djur för ens familj innan man tar hem en (gäller såklart alla djur, men många tröttnar tyvärr på reptiler för att de inte ska "lekas" med, så det är bra att fundera både en och två gånger innan man tar ett beslut). Att byta hem är stressande för en reptil så det är inte snällt att skaffa en för att sedan ångra sig. 

Lycka till med ödlan (om ni beslutar er för att en reptil passar i er familj och med era intressen)! 

Mvh/Chinesecrestedlover

Mick13
2020-02-03 13:43
#2

tack det var raka pucker och inget bull shit!!🙂Jag är införstodd med att chansen är stor att om 2 år är det jag som sköter djuret.  det är där för jag reggade mig här för att ta del av er kunskap och erfarenhet. skall låta sonen läsa ditt svar sedan se vad han säger agamen är inte köpt än så han kan ändra sig fram till på söndag. Kan man använda sig av en kartong som transportlåda? De är isoleradnde i sig själva och hyfsat mjuka lätt att få till luft hål.

Chinesecrestedlover
2020-02-03 14:26
#3

#2 Varsågod 🙂 Skönt att höra att du tar ansvar som förälder…tyvärr alldeles för många som inte gör det. Många djur omplaceras p.g.a. barn som tröttnat (har en del sådana djur här hemma) och djur ska aldrig vara barnens fulla ansvar. 

Kartong kanske kan fungera…men jag skulle rekommendera en låda med säkrare lock på (inte superkul om det första som händer är att man har en ödla på rymmen). Att ha en "riktig" transportlåda kan även vara bra att ha om man t.ex. måste ta djuret till veterinären vid ett senare tillfälle eller så. 

Jag har använt mig av följande varianter för att transportera reptiler, amfibier m.m. i (finns olika storlekar): https://vetzoo.se/exo-terra-faunarium-medium  Om man inte vill köpa en sådan så kan man också använda sig av en låda av denna typ: https://www.clasohlson.com/se/Förvaringslåda-SmartStore-Home/p/34-1552-10  (som man naturligtvis gör en massa lufthål i, rekommenderar en sån här eller liknande verktyg för det, som man smälter lufthål med. Gör det utomhus - det luktar inte gott): https://www.clasohlson.com/se/L%C3%B6d--och-gl%C3%B6dritningssats/p/Pr411367000

Båda fungerar kanon att transportera djur i. Fördelen med Smartstore lådan är att de har väldigt säkra lock och löper mindre risk att spricka om man ex. skulle tappa lådan eller så och de klarar hög värme (dvs. man kan ha en värmematta på vid behov). Faunarium är gjorda av väldigt hård plast som kan spricka ganska enkelt, och är ganska dyra, men fördelen är ju att de är klara att användas direkt och har god ventilation (bär inte i handtaget dock, locket kan i vissa fall lossna då = inte kul). Finns även andra varianter som också fungerar bra som ex: https://www.cyberzoo.se/terrarie-reptil/terrarietillbehor/petboxar/petbox-breeding-box-medium-302x196x147cm.html

Draken
2020-02-04 13:05
#4

#0 Du har fått jättebra svar, så jag kan bara säga att jag håller med ovanstående  🙂

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Mick13
2020-02-04 17:34
#5

brukar borra med stegborr i plast det blir bra fina hål, blir nog en låda från classe med hål i locket. vi hämtar ödlan m,ed egen bil så värmen är inga problem sätter den bara på 25c . är inte plast väldigt halt för en ödla o kliva runt på tänkte att kartong är lite grepp vänligare o mörker gör ofta djur lugnare .

Draken
2020-02-05 16:02
#6

jag brukar frakta reptiler i plastlådor. Jag har antigen sågspån eller tidningspapper i botten. Sen lägger jag plastlådan i en frigolitlåda, som dessutom isolerar.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Mick13
2020-02-10 01:23
#7

Säljaren hade transportlåda som vi fick på köpte Agamen Agatha kom trygt fram och mår gott. Hon stoppade i sig sallad kilade runt i terrariet och undersökte inredningen och lasig till rätta efter ljuset slocknat bakom några stenar.

Tack för tipsen

Draken
2020-02-10 18:59
#8

Vad härligt att det gick så smidigt :)

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: