14: Insekter & kryp

Vad ska jag ha i mitt akvarium (ej fiskar)?

2016-08-17 10:20 #0 av: FemFem

Hej!

Jag har fått ett akvarium av en bekant och vill såklart gärna ha små djur där i. Kär Måtten är ca längd: 40 cm, djup: 20 cm och höjd: 30 cm. Vilka djur skulle passa tror ni? Jag funderar på vandrande pinnar, har ni fler förslag? Jag älskar insekter och andra kryp så vad som helst, har inga rädslor haha x)

Anmäl
2016-08-22 15:52 #1 av: MangaMarodoren

Det finns en del djur du kan ha i akvarium, bland annat så har jag sett grodor,  salamandrar, diverse insekter, sköldpaddor, en del mindre ödlor, snäckor, sniglar, hamstrar, möss, råttor m.m

Dock så bestämmer akvariet över vad du kan ha i, det då det finns en del krav på hur litet du får ha det till djur. Ex fiskar så bör det inte vara mindre än 40 L, insekter har inte några krav på yta vad jag vet, reptiler tror jag att det är tillräckligt stort för om man tittar på jordbruksverkets hemsida(för dom mindre ormarna och reptilerna).

Samma sak med gnagarna men det beror lite grann på hur mycket arbete du vill lägga ned på djuret som du vill ha i akvariet. Men efter som att du verkar gilla insekter så vet jag en del spännande som jag har stött på. En av mina favoriter är spökskräckor (vandrande löv),  dom är allt ifrån bruna till gröna och ser häftiga ut

Vandrande pinnar rekommenderar jag lite halvhjärtat då jag har varit med om att dom förökar sig otroligt mycket (i alla fall där jag har varit).

Vet en del ytterligare insekter som kan vara intressant, kanske någon skorpion? Om du vill ha fler exempel på insektsarter som kan vara roliga så kan jag nämna några fler Glad

Anmäl
2016-08-22 16:24 #2 av: FemFem

#1 Tack för svar! Ja, nämn  gärna fler insekter Skrattar

Jag vet inte hur många liter akvariet är på, vad tror du utifrån måtten?

Har också hört att vandrande pinnar förökar sig som galna haha, men det kanske finns arter där det behövs både hane och hona för att det ska bli nåt?

Anmäl
2016-08-22 21:33 #3 av: MangaMarodoren

Om mina mattekunskaper är helt fel så borde det vara runt 24 L(4dmx2dmx3dm)

Några andra insekter som jag personligen gillar är bland annat rosenbaggar, dom är finna och inte så svårskötta, någon jag känner matar dom till största del med banan.

Du har även väsande kackerlackor, lyfter du upp dom så väser dom :), Du har en del spindlar(är inte helt insatt i dom) bland annat fågelspindel(kan bli upp till 10 år men äldre har dokumenterats), syrsor och gräshoppor.

Med syrsorna och jag har för mig gräshopporna också så kan dom dränka sig själv i vattnet så man måste ha bomull eller något liknande så att dom inte gör det.

Bönsyrsor kan man även ha, i teorin skulle du kunna ha vadsomhelst i insektsväg i ditt akvarium så länge den INTE är fridlyst eller utrotningshotad. Finns en del människor som plockar in vilda insekter.

En av dom viktiga sakerna man måste titta upp innan man köper en insekt är:

1. Vad lever den på för föda? Ex bönsyrsor är köttätare medans rosenbaggarna inte är det. 

2. I vilken typ av miljö lever dom i? baggar vill ha jord som dom kan gräva runt i medan spökskräckor och vandrande pinnar vill ha grenar dom kan klättra på.

3. Hur mycket förökar dom sig? Går det att skilja honan från hanen åt? Är det insekter som lever själv eller klarar dom av att vara i grupp. Ex Vandrande pinnar X) Vet inte om det går att se skillnad men jag skulle kunna tänka mig storlek eller något men jag tror nog att det kan vara svårt men det kanske står någonstans.

4. Kräver dom något extra? Värme? Tillskott? Gömmor? m.m som kan bli extra kostnader.

Jag brukar säga att ju bättre du sköter om dina djur oavsett vad det än är så lever dom längre, är dom nöjda och inte utsatta för stress så kommer dom att leva längre. Har en skäggagam som är runt 16 år och lever livet till fullo i sitt terrarium.

Har du fler frågor är det bara att fråga på så ska jag försöka svara på dom :)

Anmäl
2016-08-25 09:17 #4 av: FemFem

#3 Tack så mycket för tips! Pokal

Jag funderar på antingen kejsarskorpion eller eremitkräftor. Känner jag mig själv rätt kommer jag att ha båda såsmåningom men just nu har jag ju bara ett akvarium så måste välja haha Skrattar Eremitkräftor verkar dock mycket svårare att sköta så tror att det blir en kejsarskorpion. Mitt akvarium borde vara tillräckligt stort till en individ? Jag läste lite och såg att det finns två arter av kejsarskorpion, en som lever i skogen och en som lever på savannen? Den på savannen skulle vara ganska mycket mindre...

De kan väl bli typ 20 cm långa när de är vuxna? Räcker verkligen måtten 30x30x30 då? Det är de måtten jag sett när jag letat info men det känns väldigt litet, även för endast en skorpion? Jag funderar på att köpa en ung skorpion som fortfarande växer och sedan byta till ett större akvarium när den blir vuxen. Eller det kanske inte behövs? Känns så litet bara om den nu kan bli 20 cm Funderar Fast de kanske inte går omkring så mycket?

Många frågor det blev nu ^^

Anmäl
2016-08-27 10:18 #5 av: MangaMarodoren

Här är lite skötseltips på eremitkräftor som jag hittade i som är väldigt bra att tänka på:

http://eremitkraftor.ifokus.se/articles/4e25a67188f47213fe00cee9-skotselrad-snabba-versionen

Och här för skorpion:

http://www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=spiders&specie=p_imperator

http://www.tropiskarum.se/care%20sheets/Care%20sheet%20Kejsarskorpion%20-%20Pandinus%20imperator.pdf

Det står i tråden att terrariet borde vara 30x30,30 men jag ser inga problem med att ditt är 40x20x30. Minsta höjden ska var 30 och det är ditt så i teorin tycker jag att det inte borde vara någon fara.

Men man får komma ihåg att det är mini måtten och så klart som med alla djur trivs dom bättre med större yta. Det finns så klart mindre skorpioner om du tycker att den är för stor men då får man tänka på att ju mindre dom är, ju giftigare är dom.

Tänka även på att dom är giftiga så om man ska handskas med dom(när man städar) så kan man ta en långt plastglas och fiska upp dom med en tång.Cool

Vet inte riktigt det där med 2 olika sorter, dom kommer i alla fall ursprungligen ifrån regnskogen och vill ha fuktig miljö(så spreja vatten är viktigt). Väster kan hjälpa till att behålla den men vad det gäller den som ska vara på Savanen vet jag inte.

Var har du hittat den informationen? Har du flera källor än 1 som stödjer det? Glad

Anmäl
2016-09-17 11:42 #6 av: WolfFire93

Jag är ingen expert!
Men har en kejsar skorpion, 24l akvarium känns lite litet men du skulle kunna skaffa större efter några år.
Dem älskar att klättra så dem vill gärna ha hyllor/bakrund med skåror/ stenar och växter.
Vi använder cocosfiber som håller fukt bra och fuktar var annan dag för att det inte ska vara för blött.
Dem behöver också olika grottor och en vattenskål den kan bada hela sig i.
Vi har också en skål med torkade mjölmask i och så får han 2-3 levande zophobas i månaden som han kan gräva efter.
Vi hanterar honom inte så mycket och man ska hellst inte göra det för mycket. Han har dock inte ens hotat med att stickas otan nyps först(vi hanterar aldrig med händerna)
Men man ska unvika att lyfta upp dem med tång!
Vi använder 2 pappers koppar och lyfter över honom till en petbox när vi städar.
Något som också är viktigt är att dem måste få äta sitt öms för viktiga ämnen.
Om du har några frågor så kan du PMa mig, våran är drygt 2år och en på reptilmässan som håller på med sånna tyckte vi hade skött våran väldigt bra och den var i ett bra temperament :) så vi måste ju ha gjort något bra XD

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.