Annons:
Etiketter04-allmäntartiklar
Läst 1462 ggr
Draken
2020-07-18 12:25

Kolla avföringen för att se hur din orm mår

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lång historia kort hur man kan se tecken på kaliumbrist börjar i förändringar i avföringen. Kanske har man köpt foder från en annan uppfödare eller affär. Var inte rädd för att försöka variera maten, möss, råttor, kycklingar, klarar djuret av att äta det storleksmässigt, våga prova(visst kan KP vara kända för att vara lite kräsna men det krävs arbete med sina djur) "Du är vad du äter" tillämpas väldigt starkt för ormar.

Medlem Pretorian har skrivit en mycket bra och upplysande text, hur man kan döma sin orms hälsotillstånd utifrån avföring.

Tack så mycket Pretorian  / Admin

Ett par saker man brukar se över när det kommer till reptiler och avföring. Vi tar även upp lite om när ormarna spyr också när vi ändå är igång.

Kräkning :

Dom flesta har nog koll på att en orm inte kräks för skojs skull utan detta är responsivt beteende, människan hanterar djuret för tidigt efter måltid, för låga temperaturer i dess boning, stress och kan även uppstå om bytet varit för stort för ormen. Oavsett orsak till att det händer behöver ägaren se över och korrigera därefter.

Bra tecken att se efter generellt: 

  • Kräktes ormen efter senaste matningen så kan det hända igen, det är inte normalt beteende.
  • Hur länge sen åt ormen? (var det bara någon dag sen, då är det nog spya
  • Ormens spya består aldrig av det vita "kalkiga"(Urinsyra)

Avföring :

Vanligtvis bajsar en reptil inte femtioelva gånger, speciellt inte en orm. En orm bajsar vanligtvis en gång efter sin måltid den har haft och hunnit fullt bearbeta den, det brukar komma allt ifrån några dagar till några veckor beroende på djuret och dess storlek. Bajsar den mer frekvent bör man se om djuret är lös i magen vilket behöver sin tillsyn. En orm är "redo" att äta när den väl har bajsat. Spenderar ormen mycket tid på varma sidan kan den fortfarande smälta maten.

När man har en individ brukar man känna igen dess avföring, och då även kan ha koll på förändringar som kan tyda på att något inte stämmer, en orm behöver inte göra något specifikt (som tex tecken på kvalster) Kommer det plötsliga förändringar i ormens avföring ska man vara lite extra varsam och se över allt en gång till.

Normalt bajs för en orm brukar bestå av minst 2 eller alla 5 av dessa komponenter:

  • Svarta, bruna eller ja mörka "korvar" som är själva bajset (Ska alltid finnas där)
  • Vitt "kalkig" del som är urinsyra (Ska alltid finnas där) (Vissa arter har mer; blå, grön, gul eller orange ton i den normala avföringen) en plötslig förändring i färgen där bör man se upp för tex.
  •  Slemmig gegga som är slem helt enkelt (Inte alltid men kan finnas där)
  • Urin i flytannde form (Också något som inte alltid måste vara där men kan)
  • Överblivna delar från foderdjuret, tex päls, klor, tänder (Också något som inte alltid finns i avföringen men kan vara där)

Man kan döma ormens hälsotillstånd från avföringen :

När det kommer till vad man klassar som onormal avföring bör man först ha koll på sin orms "normala" avföring för att bedömma dom eventuella förändringar som kan ha kommit och bedöms som negativa och dags att rådfråga en kunnig veterinär.

  • Gröna toner i själva bajskorvarna kan tyda på en invärtes infektion (det kan dock förekomma när ormen har sin dvala eller inte äter på länge, även blandas ut lite av urinsyran)
  • Gula toner i själva bajskorvarna (inte i urinsyran som ovan) 
  • Röda toner i avföringen högst troligtvis blod (Nej en orm bajsar inte ut blodet ifrån foderdjuret, det tar ämnesomsättningen hand om och ibland kan det ge en mörkare nyans till bajset,har fått frågan förut) Är blodet en mer klar röd färg är det nästan uteslutande blod från tarmarna närmare kloaken.
  • Vitt bajs, vilket inte ska blandas ihop med urinsyran eller med bajs som kan ha legat ett tag eller med mat som har hög kalcium/ben halt. Dålig aptit i kombination med vitt bajs.
  • Nedsatt aptit och viktnedgång tillsammans med vitt bajs
  • Har avföringen en onormal mängd med "slem", bajskorven är täckt med slem och det är mycket av det.

Fodrets åverkan på ormens hälsotillstånd

Pinkies  innehåller mer fett och brosk än ben/kalcium, så ett tillskott av kalcium är mer vanligt i en orms diet här.

Foderdjurens hälsa innan dom avlivades påverkar, har djuren ätit/levt dåligt innehåller fodret självklart inte lika mycket näringsämnen. (Undernärt foder = Undernärd orm)

Extra kalcium är vanligt att ge honorna inför parning tex, dessa djur kommer behöva all kalcium dom kan till sina ägg. 

Mata absolut  inte din fullfuxna orm med endast pinkies då dessa som sagt innehåller mer fett och brosk, vilket kan leda till övervikt och kalciumbrist. När djuret är stort nog att gå ifrån pinkes till större byten, gör det!

Allmänt :

Kungspyton generellt sett ska ha rätt mjuk avföring och bajskorvar, dvs dom ska inte vara för "vattniga" det kan vara infektion eller brist på näring(Tex kalcium)

Oavsett vad är första steget att kunna identifiera sin orms "normala" avföring för att kunna gå vidare i aspekten om något inte står rätt till, men dessa riktlinjer kan användas för att kunna bättre förstå hur dessa djur kan kommunicera med oss när dom inte kan fysiskt tala om vad som är fel.

Jag hoppas att detta på något sätt gett bättre svar och lite vägledning till dom som kan tänkas behöva det. Det är viktigt att veta vart maten till era husdjur kommer ifrån, är maten dålig kommer djuret förr eller senare bli dålig också. Friska djur som äter och bajsar normalt brukar inte behöva kalciumtillskott men förändringar i avföringen är ett av dom första tecknen att se upp för.

Viktigaste att lära sig av allt detta är att lära känna sitt djurs avföring, oavsett om man har 1 eller 100 stycken.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 2022-04-12 19:31 av Niklas
  • Redigerat 2021-01-07 11:31 av Pretorian
Annons:
Upp till toppen
Annons: